Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bolt může přijít o jedno zlato z Pekingu, kolega ze štafety měl pozitivní test

Kingston – Usain Bolt by mohl přijít o jednu ze zlatých medailí z olympiády v Pekingu 2008. Jeho kolega z vítězné jamajské štafety na 4x100 metrů Nesta Carter totiž podle nových testů měl při závodě pozitivní dopingový nález. Sprinter, jenž první místo získal mimo Bolta také s Asafou Powellem a Michaelem Fraterem, ani zástupci jamajského atletického svazu zatím zprávu nekomentovali.

Zleva Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt a Asafa Powell po výhře ve štafetě na 4x100 m na OH 2008
zdroj: ČTK/AP/ autor: David J. Phillip

Carter měl podle informací médií ve vzorku stopy stimulantu metylhexanaminu, který byl na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA od roku 2004. V roce 2011 byl ale přeřazen mezi specifické látky, které WADA definuje jako prostředky, u nichž lze užití na nedopingové účely hodnověrně vysvětlit. V minulosti byla tato látka součástí některých sprejů na uvolnění ucpaného nosu, v současnosti je spíše využíván jako složka potravinových doplňků.

Pokud se informace potvrdí, hrozí Carterovi trest. Za užití stimulantu může vyváznout s varováním, pravděpodobnější je ale distanc v rozmezí od šesti měsíců do jednoho roku. V podobných případech rovněž následuje anulování výsledků, Jamajka by tak mohla přijít o štafetové zlato.

Třicetiletý Carter byl v minulosti stabilním členem jamajských štafet na všech velkých akcích. Karibské reprezentaci pomohl ke zlatým medailím na OH 2008 i 2012 i na světových šampionátech v letech 2011, 2013 a 2015.

Ověřování vzorků z předchozích dvou olympiád v laboratoři WADA v Lausanne by mělo v nejbližších dnech skončit. Dosud odhalilo ve vzorcích z Pekingu 32 pozitivních výsledků v šesti disciplínách u zástupců z 12 zemí. Kontrola materiálů z Londýna přinesla 23 pozitivních testů u reprezentantů z šesti zemí v pěti sportech. V pekingské skupině je podle médií 14 hříšníků z Ruska včetně deseti medailistů, v londýnské je ruských sportovců osm.

Je nám líto, video expirovalo.
Jamajčan Carter měl pozitivní dopingový nález
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články