Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Bolt i poosmé v Ostravě. Na Zlaté tretře poběží stovku

Praha - Ani poosmé nebude na prestižní ostravské Zlaté tretře chybět světový rekordman v běhu na 100 metrů Usain Bolt. Stovku poběží i ve Vítkovicích v pátek 20. května a pro Jamajčana půjde v přípravě před olympiádou v Riu o teprve druhý start v sezoně.

Bolt poprvé na Zlaté tretře závodil v roce 2006 a od roku 2008 jezdil do Ostravy pravidelně každý rok až do sezony 2012, kdy běžel stovku za 10,04 sekundy. V roce 2009 uchvátil na nejkratším sprintu časem 9,77, i když s nepovoleným větrem v zádech. Loni se na mítink vrátil po dvouleté pauze a běžel dvoustovku.

Na Zlaté tretře nikdy neprohrál a předvedl nejrychlejší časy historie mítinku na 100 (s podporou větru), 200 a 300 metrů. Celkem startoval v Ostravě třikrát v běhu na 100 metrů, třikrát na dvojnásobné trati a jednou na nemistrovské třístovce. Zlatá tretra je v počtu jeho startů na evropských mítincích lídrem společně s Londýnem, kde dosud závodil rovněž sedmkrát.

Kvůli přání trojnásobného světového rekordmana se letos přizpůsobil i termín na pátek 20. května. V tomto roce zatím šestinásobný olympijský vítěz nezávodil, premiéra ho čeká 14. května na Kajmanských ostrovech, kde rovněž chce běžet nejkratší sprint.

"Do Ostravy se na Zlatou tretru vracím rád, je to jeden z mých nejoblíbenějších mítinků na světě. V rámci přípravy na olympijské hry poběžím stovku. V Ostravě je vždycky fantastická divácká atmosféra. Nakonec to bude můj první letošní start v Evropě," vzkázal Bolt.

V Evropě pak Bolt poběží až v polovině července na Diamantové lize v Londýně. Aktuálně je v plné přípravě, přestože na přelomu roku musel řešit podvrtnutý kotník. "Je zdravý," uvedl manažer mítinku Alfons Juck.

Bolt mluví o konci kariéry po OH v Riu, kde bude útočit na takzvaný "triple triple" – třetí zlaté olympijské medaile v řadě v závodech na 100, 200 a 4x100 metrů. Nedávno připustil, že by skončil až po MS v Londýně příští rok. "Je třeba si vážit každého jeho startu v Čechách. Nevím, jak bude jeho kariéra pokračovat," řekl Juck.

Disciplínu si Bolt vybral sám, organizátoři byli připraveni na všechny varianty. Dokonce na Jamajčanovo přání přesunuli jeho závod doprostřed programu. Proti němu podle očekávání nepoběží nikdo ze silných soupeřů posledních let. "Očekáváme, že poběží hluboko pod deset sekund," uvedl Juck. Jeho soupeři budou sprinteři, kteří umějí stovku zaběhnout kolem deseti sekund.

Renaud Lavillenie
zdroj: DPA autor: Jens Wolf

Už dříve organizátoři oznámili účast několika hvězd, chybět by neměli tyčkaři Renaud Lavillenie a Shawn Barber, dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, dvojnásobný halový mistr světa na čtyřstovce Pavel Maslák, vicemistr světa na 1500 metrů z Portlandu Jakub Holuša a oštěpaři Vítězslav Veselý a keňský mistr světa Julius Yego.

Ve skoku do dálky bude vedle českého reprezentanta Radka Jušky také světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton, který kromě skokanské disciplíny nastoupí proti Boltovi také do stovky, v níž má osobní rekord 10,21. Organizátoři pozvali také paralympijského vítěze Markuse Rehma z Německa, který s podkolenní amputací skočil do dálky už 840 cm. Rehm chce přesvědčit Mezinárodní olympijský výbor a IAAF, aby mohl startovat na hrách v Riu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články