Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Bolt dře kvůli rekordu na dvoustovce, se soubojem proti Gatlinovi nemá problém

New York - Jamajčan Usain Bolt chce letos ukázat, kdo je pánem sprintů posledních let. Světový rekordman na 100 i 200 metrů loni kvůli zdravotním problémům skoro nezávodil a jedničkou sezony byl Američan Justin Gatlin. "Měl jsem pocit, že jsem v penzi, jak lidé mluvili jen o Gatlinovi. Přišlo mi to legrační," smál se Bolt v New Yorku při reklamní akci. Svého amerického konkurenta ale ocenil. "Běhal skvěle. Udržoval napětí a zájem o sprinty," řekl.

Usain Bolt
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Šestinásobný olympijský vítěz Bolt loni běžel pouze třikrát, z toho jednou ve štafetě. Před rokem v březnu totiž podstoupil operaci levé nohy a kvůli následným potížím s kolenem pak odřekl pak řadu mítinků včetně Zlaté tretry v Ostravě.

Letos je Bolt zatím bez zdravotních komplikací a připravuje se na sezonu s vrcholem na srpnovém mistrovství světa v Pekingu. Soustředit se chce jen na 100 a 200 metrů a vyhlíží případné měření sil s Gatlinem. "Lidé po našem souboji touží. Nemám s tím problém, vždy se na konfrontaci těším," řekl Bolt.

Cílem je rekord na dvoustovce

Zopakoval, že by rád zaběhl jako první v historii dvoustovku pod 19 sekund. "To je jeden z mých největších cílů do konce kariéry. Tvrdě na tom makám," řekl osmadvacetiletý atlet, který drží rekord na této trati časem 19,19.

Pokud dodrží své předsevzetí, má na vylepšení rekordu ještě tři sezony. "Přemlouvají mě, abych si kariéru o rok prodloužil, ale nepřemluví. Určitě skončím v roce 2017," ujistil.

Přes své úspěchy - vedle světových rekordů se pyšní tím, že na olympiádách v Pekingu 2008 i v Londýně 2012 a i dvakrát na MS získal vždy tři zlaté medaile - se nestaví mezi legendy světového sportu. "To musí říct ostatní. Jediné, co můžu dělat, je přidávat do své sbírky další úspěchy, dokud neodejdu," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články