Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bolt chce v Monaku zaběhnout stovku pod deset, Vadlejcha čeká duel s Němci

Monako – Seriál Diamantové ligy se přesouvá do Monaka a největším lákadlem bude Usain Bolt. Jamajský sprinter se chce na stovce naladit na blížící se mistrovství světa a zaběhnout čas pod deset sekund. Další boj s německými soupeři čeká na oštěpaře Jakuba Vadlejcha. Z českých atletů bude startovat ještě tyčkař Jan Kudlička. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:00.

Loňský vítěz Diamantové ligy Vadlejch ze tří letošních startů v prestižním seriálu dvakrát skončil na stupních vítězů. Při druhém místu v Paříži si na začátku července vyrovnal osobní rekord 88,02.

Potýká se s mimořádně silnou konkurencí německých oštěpařů, kteří předvádějí velehody. Hned v úvodu sezony se olympijský vítěz Thomas Röhler zařadil na druhé místo historických tabulek výkonem 93,90. Vydržel na něm pouze do 11. července, kdy jeho krajan Johannes Vetter hodil v Lucernu 94,44 metru.

Další duel se světovou špičkou čeká tyčkaře Kudličku, jehož nejlepší letošní výkon pod širým nebem má zatím hodnotu 570 centimetrů. V Monaku nebude závodit nejlepší tyčkař této sezony Sam Kendricks. Poslední test formy před mistrovstvím světa naopak prakticky před domácím publikem absolvuje světový rekordman Renaud Lavillenie, kterému zlato z MS ve sbírce chybí. Skákat bude také vítěz z Rabatu Pawel Wojciechowski z Polska.

Hlavní hvězdou mítinku bude Bolt, kterého čeká poslední závod Diamantové ligy v kariéře. Třicetiletý Jamajčan se cítí lépe po problémech se zády, které poznamenaly jeho výkon na Zlaté tretře, a na stovce by si rád zvýšil sebevědomí časem pod deset sekund. Mezi jeho pátečními soupeři budou čtyři sprinteři, kteří tuto hranici už letos pokořili. Jihoafričan Akani Simbine se jako nejrychlejší z nich časem 9,92 řadí na třetí místo letošních tabulek.

Pouze v kanadské štafetě by se měl v Monaku objevit dvojnásobný olympijský medailista z Ria Andre de Grasse z Kanady. Jeho kouč Stuart McMillan kanadským médiím tvrdil, že ze startovní listiny pro stovku byl De Grasse vyřazen na Boltovu žádost. Jamajčan se s ním prý nechtěl utkat. Boltův management to ale odmítl, osminásobný olympijský šampion údajně složení startovní listiny nijak neovlivňoval. De Grasse běžel ve Stockholmu s velmi silným větrem v zádech stovku za 9,69, ale za regulérních podmínek se pod deset sekund ještě letos nedostal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vadlejcha čeká v Monaku další souboj s německými oštěpaři

Druhý start na čtyřstovce v Diamantové lize má před sebou olympijský vítěz a světový rekordman Wayde van Niekerk. Jihoafričan se v Lausanne časem 43,62 zařadil do čela letošních tabulek. Jeho hlavním soupeřem v Monaku by měl být Isaac Makwala z Botswany, který v pátek v Madridu zaběhl čas 43,92.

Suverenitu v této sezoně budou potvrzovat výškařka Maria Lasickeneová a půlkařka Caster Semenyaová. Olympijský vítěz v běhu na 3000 metrů překážek Conseslus Kipruto z Keni bude testovat bolavý kotník, kvůli kterému nedokončil nedělní závod Diamantové ligy v Rabatu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články