Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bekele je počtvrté za sebou mistrem světa na 10 000 metrů

Berlín - Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele se stal počtvrté za sebou mistrem světa v běhu na 10 000 metrů. Světový rekordman dnes v Berlíně setřásl v posledním kole dlouho vedoucího Zersenaye Tadeseho z Eritrey a napodobil krajana Haileho Gebrselassieho, který rovněž dokázal nejdelší trať na dráze opanovat na čtyřech šampionátech po sobě. Sedmadvacetiletý světový rekordman a dvojnásobný olympijský vítěz z Pekingu navíc letošním světovým maximem 26:46,31 minut stanovil nový rekord šampionátu. Tadese nakonec ztratil téměř čtyři sekundy, bronz získal Keňan Moses Masai, bratr ženské šampionky na stejné trati Linet Masaiové.

"Byl to těžký závod, ale dokázal jsem to," uvedl Bekele, který vzápětí oznámil, že se stejně jako v Pekingu pokusí zkompletovat vytrvalecký double při startu na 5000 metrů. Na desítce přerušil nadvládu obou slavných Etiopanů na MS jen v roce 2001 v Edmontonu Keňan Charles Kamathi. 

Titul obájila i kubánská trojskokanka Yargelis Savignéová, jež se na pět centimetrů přiblížila patnáctimetrové hranici. Po zklamání z olympiády, kde skončila až pátá, zvítězila suverénně před krajankou Mabel Gayovou a Ruskou Annou Pjatychovou.



Ve finále kladivářů se jako jediný dostal za hranici osmdesáti metrů Slovinec Primož Kozmus a k olympijskému prvenství z Pekingu přidal i premiérový titul mistra světa. Devětadvacetiletý vrhač zvítězil hodem dlouhým 80,84 metru, druhý skončil Szymon Ziolkowski z Polska výkonem o 154 cm kratším, bronz získal Rus Alexej Zagornyj. 

Překvapivou vítězkou finále na 3000 metrů steeplechase se stala Marta Dominguezová ze Španělska. Ve spurtu za poslední překážkou porazila o sedm setin sekundy Rusku Julii Zarudněvovou. Třetí skončila Keňanka Milcah Cheywaová před olympijskou vítězkou Gulnarou Samitovovou-Galkinovou z Ruska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články