Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Baďurová kvůli zranění kolene končí s tyčkou

Praha - Vicemistryně světa ve skoku o tyči z roku 2007 Kateřina Baďurová se rozhodla kvůli zdravotním problémům ukončit kariéru. Oficiálně to sedmadvacetiletá česká rekordmanka oznámí dnes. Důvodem jsou poškozené vazy v koleně. V přípravě na olympijské hry v Pekingu 2008 si v lednu přetrhla zkřížený vaz v koleně a už se i vinou psychiky nedokázala vrátit na předchozí úroveň. Do Číny sice odjela, ale v kvalifikaci tam neskočila ani základní výšku. Přítelkyni bývalého elitního výškaře Tomáše Janků nyní zradilo druhé koleno.

"Byly dvě varianty: buď absolvovat plastiku, kterou už jsem si jednou zažila a vím, že je to minimálně na dva roky, než se vrátím zpátky, nebo skončit. I v kombinaci s věkem si myslím, že bylo rozumnější ukončit kariéru," prozradila Baďurová.

Atletku pronásledovaly zdravotní patálie v celém jejím sportovním životě. Kvůli nim ukončila gymnastickou dráhu, často laborovala se svalovými problémy a bolavou Achillovou šlachou. Kvůli zánětu střev byla dokonce nucena vzdát se na téměř dva roky atletiky a už tehdy jí hrozil předčasný konec kariéry. Jedinou sezonu bez vážnějších problémů tak Baďurová využila k zisku své jediné velké medaile. Na MS v Japonsku před třemi lety prohrála v českém rekordu 475 cm pouze s fenomenální ruskou Jelenou Isinbajevovou. "Měla jsem tu čest s ní závodit v její vrcholné formě a skoro ji porazit. Toho si vážím, že jsem mohla mít aspoň jednu velkou medaili," vzpomínala Baďurová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kateřina Baďurová ukončila kariéru

V budoucnu se Baďurová chystá založit mateřské centrum se zaměřením na sportovní průpravu dětí ve věku od dvou do šesti let. "Chci předávat své znalosti dětem. Nebude to trénování, spíš hraní, aby ta koťátka brala pohyb jako přirozenou součást života," vysvětlila. A přemýšlí i o tom, jak do centra bude vodit také svoje děti. Po konci kariéry je rodina totiž na pořadu dne. S přítelem Tomášem Janků, bývalým výškařem, chystají na 11. září svatbu na zámku v Liblici.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články