Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bába se zlepšil na 231 cm, v Hustopečích to stačilo na 5. místo

Hustopeče (Břeclavsko) - Výškař Jaroslav Bába si při Hustopečském skákání vylepšil letošní maximum na 231 centimetrů, v kvalitní soutěži mu to ale stačilo jen na páté místo. Úvodní díl Moravské tour opanovali ruští skokani. V nejlepším světovém výkonu dosavadní sezony 235 cm zvítězil Alexej Dmitrik, který se pak neúspěšně pokoušel ještě o 241 cm. Druhý skončil olympijský vítěz Andrej Silnov a o třetí místo se podělili obhájce posledních čtyř prvenství Ivan Uchov s Britem Samsonem Onim. Všichni zdolali stejně jako Bába 231 cm, česká jednička ale měla více opravných pokusů. Ruskou vítězku měl i závod žen, ve kterém Světlana Školinová zopakovala výkonem 195 cm loňský triumf. Česká reprezentantka Oldřiška Marešová byla sedmá skokem přes 187 cm.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V závodě mužů se nejlepší pětice postarala o dramatickou koncovku. Dmitrik poprvé opravoval až na 233 cm a následných 235 zdolal na třetí pokus. "Cítil jsem se v pohodě, hlavně mě vyprovokovala zdejší výborná divácká kulisa. Na začátek sezony jsem spokojen," uvedl Dmitrik. Jeho největší soupeř Silnov měl krizi na 228 cm. Tuto výšku zdolal se štěstím na třetí pokus, naopak přes 231 se přehoupl napoprvé. Miláček hustopečského publika Uchov, který před sezonou vyhlásil pokus o překonání světového rekordu, neměl formu z minulých let.

Hned na základní výšce 210 cm si vyzkoušel frajeřinku a z krátkého rozběhu takzvanými nůžkami místo flopu shodil. Potom opravoval až na 231 cm, další výšku vynechal a 235 bylo nad jeho síly. Bába se oproti premiérovému startu v Ostravě zlepšil o dva centimetry. Stejně jako Uchov vynechal 233 cm a při třetím pokusu na 235 cm laťku jen lehce shodil patou. "Jsem rád, že má moje výkonnost stoupající tendenci. A ještě mám nějaké rezervy," potěšilo Bábu.

Stupně vítězů na Hustopečském skákání
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Školinová byla úspěšná při každém z pěti pokusů až do vítězných 195 cm. Krok s ní držely do 193 cm ještě její krajanka Irina Gordějevová a Američanka Chaunte Howardová-Loweová, ale dál se nedostaly. Školinová se pak ještě marně pokoušela zdolat dvoumetrovou hranici. "Jsem spokojená. Před závodem se o mě pokoušela viróza a necítila jsem se příliš dobře. Závod byl velmi dobrou přípravou na olympijské hry v Londýně, kde bych chtěla získat medaili," uvedla Školinová.

Jediná Češka v soutěži Marešová začala slibně. Napoprvé se přehoupla přes první tři výšky až do 184 cm, ale 187 zdolala až na třetí pokus a víc nepředvedla. "Neskákala jsem dnes dobře technicky. Nevím, v čem je příčina. Tlaku publika jsem se už naučila čelit. Myslím, že v mých silách bylo mnohem více," řekla Marešová. Slzy v očích pak zůstaly po závodě dvojnásobné vítězce z Hustopečí Friedrichové, která si vybrala český mítink za svůj ostrý start po více než roční přestávce po zranění. Její účast poutala velkou pozornost německých médií.¨

Je nám líto, video expirovalo.
Hustopečská tyčka

"Hustopeče jsem si vybrala hlavně proto, že je tu vynikající atmosféra a také kvalitní konkurence," řekla Friedrichová. Diváky zaujala růžovým přelivem, ale předvedla jim jen pět skoků, z toho čtyři neúspěšné. Přenesla se jen napodruhé přes 184 cm a laťku na 187 třikrát rukou shodila. "Jsem velice zklamaná. Čekala jsem, že skočím minimálně 190 centimetrů. Takovou výšku v tréninku běžně překonávám. Nedovedu si to vysvětlit," litovala Friedrichová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články