Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bába chce v Tegu navázat na stříbro z Paříže

Praha - Přesně dva týdny před kvalifikací odletí výškař Jaroslav Bába na mistrovství světa v Tegu, aby se dostatečně aklimatizoval a nasál atmosféru, která mu má pomoci k boji o medaili. Český rekordman si pochvaluje, jak se mu podařila závěrečná příprava. V Koreji už chce jen doladit formu a navázat na stříbro z letošního halového mistrovství Evropy v Paříži. V pátek 2. září oslaví v Tegu sedmadvacáté narozeniny a Bába by rád párty spojil s oslavou své první medaile z mistrovství světa pod širým nebem. Na cenný kov pod otevřeným nebem čeká od olympijského bronzu v roce 2004 v Aténách. "Neslibuju, že medaile bude, ale rozhodně bych se o ni rád popral," uvedl držitel bronzu z halového MS v roce 2004 v Budapešti.

Jaroslav Bába
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Udělal jsem pro to hodně," prohlásil výškař. Už podzimní příprava před sezonou se mu povedla: důkazem je medaile z Paříže, ale hlavně výkon 234 cm. I začátek letní sezony byl dobrý. "Potom se to trochu zadrhlo. Maturoval jsem, pak jsem si skřípl záda, bylo to jako na houpačce, ale teď se cítím dobře. Všechno je v pořádku a závěrečná fáze přípravy se povedla," konstatoval.

Jako jeden z mála neabsolvoval poslední tréninkové dávky v Nymburce, ale v Praze. "Je tam krátké doskočiště a já potřebuji mít dlouhý rozběh. Cítím, že forma jde nahoru, poletím s dobrou náladou," těšil se na úterní večerní odlet. S aklimatizací nikdy neměl problémy a v Asii se mu dařilo. Na MS v Ósace 2007 byl osmý, na OH v Pekingu šestý. "Teplo tam bude, tak snad nebude pršet," doufal.

Kvalifikaci má na programu 30. srpna. "To je první cíl, bude to náročné, letos je hodně výškařů přes 230 cm," upozornil. V letošních tabulkách je Bába na děleném dvanáctém místě s výkonem 232 cm, přes 230 má skočeno 21 výškařů. Ne všichni však na MS pojedou. Tabulkám vévodí skokem přes 237 cm Američan Jesse Williams, hned za ním jsou Rusové. "To budou favorité," tuší český výškař. Do Tegu se nekvalifikoval Rus Andrej Silnov, která má letos skočeno 236 cm. "To je dobře, má velkou formu a kousal by."

Trenér Jan Janků starší se svým svěřencem celou sezonu obětovali jedinému závodu v Tegu. I proto možná v průběhu roku Bába nezopakoval svůj halový výkon. "Ještě v Tegu první týden lehce potrénujeme a pak to pořádně doladíme. A potom děj se vůle boží," řekl kouč. "Vidím tam šest lidí, kteří mohou vyhrát a věřím, že Jarda je mezi nimi," prohlásil Janků. "Doufám, že se nám v té závěrečné fázi přípravy v Tegu podaří formu vyladit a ten letošní výkon si skočím. Pokud by to bylo 234-235, tak by to snad mělo stačit na medaili," odhadl Bába.

Novinkou na mistrovství světa bude skutečnost, že atleti budou bydlet podobně jako na olympijských hrách všichni v jedné "vesnici". "Bude parta, bude mít trochu olympijskou atmosféru," uvedl Bába. Hrůzu má z toho, co si zabalí. "Snad tam půjde si vyprat. Vezmu si věci, co se nemusí žehlit," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články