Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Atlety čeká na MS štafet boj o Paříž. Naděje na Bahamách vkládají do mixu a čtvrtkařek

Atletické štafety mají před sebou klíčový závod v boji o účast na olympijských hrách v Paříži. Čtrnáct ze šestnácti míst v každé kategorii se bude o víkendu rozdělovat na Bahamách při šestém ročníku závodu World Relays. Česko obsadilo čtyři z pěti disciplín, zastoupené nebude jen v ženské sprinterské štafetě. Největší naději na olympijskou kvalifikaci má smíšená štafeta, která loni překvapila bronzem na mistrovství světa v Budapešti. Program v Nassau začne v neděli 1:05 v noci, o den později v tentýž čas. Přímé přenosy vysílá server Eurovisionsport.com.

Česká smíšená štafeta ve složení Lada Vondrová, Matěj Krsek, Patrik Šorm a Tereza Petržilková
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Na olympijskou kvalifikaci budou dvě šance. V sobotu z každého ze čtyř rozběhů postoupí nejlepší dva týmy do finále a tím si zajistí letenku do Paříže. Ve finále se pak bude bojovat o nasazení pro OH a finanční odměny, vítězné kvarteto získá 40 tisíc amerických dolarů (938 tisíc korun). Všechny vyřazené týmy půjdou do oprav, z nichž v neděli znovu postoupí dva nejlepší z každého běhu.

V širším výběru pro smíšenou štafetu nechybí pětice, která se v uplynulé sezoně podílela na triumfu na Evropských hrách a třetím místě na MS. K Matěji Krskovi, Vítu Müllerovi, Patriku Šormovi, Ladě Vondrové a Tereze Petržilkové se připojila Barbora Malíková, která se může téměř po třech letech vrátit do české reprezentační štafety.

Je nám líto, video expirovalo.
České atletické štafety už jsou na místě konání MS na Bahamách

Nejlepší čeští čtvrtkaři a čtvrtkařky budou muset rozložit síly mezi smíšenou a mužskou, respektive ženskou štafetu. Krsek i Malíková v rozhovorech před závodem uvedli, že první den by prioritu měla dostat smíšená štafeta. Ta by si v případě postupu do finále už zajistila účast na OH. Pro druhý den mohou týmy udělat maximálně jednu změnu. Finálové závody jsou na programu až po opravách, kde případně mohou mít druhou šanci na olympijskou kvalifikaci čtvrtkaři a čtvrtkařky.

Oporou dvou štafet – smíšené a ženské – by měla být Vondrová. Příprava na Floridě proběhla podle plánu. "Byla v pohodě. I ten závěrečný test, který jsme měli, se povedl. S holkama jsme celkem vyrovnané, takže si myslím, že i ženská štafeta by mohla být zajímavá. Chtělo by to ale dobře odpálit tím mixem, abychom se pak vezli na dobré vlně," řekla elitní čtvrtkařka pro Českou televizi. 

Na souboj Američanky Alexis Homesové a Nizozemky Femke Bolové, který po pádu Bolové pomohl na MS Česku k medaili, tentokrát nedojde. Ani jedna z hlavních aktérek finále loňského MS není v sestavě pro smíšenou štafetu. Nizozemsko v této disciplíně tentokrát nebude tak silné, protože vedle halové světové rekordmanky Bolové nepoběží mix ani jejich ženská dvojka Lieke Klaverová.

Nominace Česka na mítink World Relays:

Muži:

4x100 m: Stanislav Jíra, Jan Jirka, Eduard Kubelík, Ondřej Macík, Zdeněk Stromšík, Jan Veleba.

4x400 m: Michal Desenský, Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm, Jan Tesař.

Ženy:

4x400 m: Nikola Bendová, Barbora Malíková, Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková, Marcela Pírková, Lada Vondrová.

Mix:

4x400 m: Malíková, Petržilková, Vondrová, Krsek, Müller, Šorm.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články