Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Atletům se vesnice v Tegu líbí, jezdí po ní na kole

Tegu (Korea) - Atleti mají na mistrovství světa v korejském Tegu šanci vyzkoušet si, jak by se jim mohlo žít v olympijské vesnici příští rok na hrách v Londýně. Organizátoři totiž sáhli k ubytování v uzavřeném komplexu, z něhož sportovci nemusejí vůbec ven, až na závody. V místě mají kompletní zabezpečení včetně tréninkových stadionů. V takovém rozsahu je atletická vesnice na MS poprvé, ve zmenšené podobě fungovala naposledy na šampionátu v roce 2003 v Paříži.

Barbora Špotáková na letišti
zdroj: ČT4

Vesnice leží v okrajové části více než dvoumilionového Tegu, u břehu řeky a je obklopena zalesněnými kopci. V centru je Náměstí šampionů s budovou, v níž je banka, pošta, kadeřnictví, obchody či posilovna. Kolem jsou čtrnáctipatrové domy s bytovými jednotkami, které mají čtyři pokoje pro členy týmů. V bezprostřední blízkosti jsou tréninkové stadiony. "Líbí se nám tu," shodují se atleti ve zprávě tiskového mluvčího výpravy. 

"Hodně mi to připomíná vesnici, co byla na olympiádě v Pekingu, a také tu, co vystavěli k univerziádě, která se v Tegu konala před osmi lety. Je to její přesná kopie, byť ve zmenšeném. Mám úplné deja vu," líčila oštěpařka Barbora Špotáková.



Atleti hojně využívají i kola, která jsou ve vesnici k dispozici. Dokonce si mohou půjčit i tandemové bicykly. "Byly jsme se projet v okolí vesnice a stihly i jeden výlet ke klášteru a velké soše Buddhy," uvedla členka čtyřstovkařské štafety Jitka Bartoničková, která s dalšími členkami tréninkové skupiny Rychlý holky vyzkoušela i karaoke či kulečník. Česká výprava je v Tegu kompletní, neboť z univerziády v Číně dorazily mimo jiné i bronzová sedmibojařka Kateřina Cachová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články