Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Atletka Kacanu získala první české zlato z paralympiády v Pekingu

Peking - První českou vítězkou na paralympijských hrách v Pekingu se stala Eva Kacanu. Třiačtyřicetiletá vozíčkářka dnes vyhrála soutěž ve vrhu koulí sloučených kategorií 54-56, výkonem 6,73 metru navíc vytvořila nový světový rekord.

Eva Kacanu
zdroj: ČTK autor: ČTK

Už po třech pokusech a zúžení startovního pole na osm finalistek byla Kacanu na prvním místě díky osobnímu rekordu 6,59 metru z úvodní série. Ani jedna ze soupeřek nedokázala mistryni světa z Assenu předstihnout, navíc se česká reprezentantka posledním pokusem zlepšila na 6,73 metru a překonala světový rekord. "Moc jsem si to přála. Vyhrát paralympijské hry a navíc překonat světový rekord... Jsem hrozně šťastná, strašně dlouho jsem toužila po vylepšení světového maxima a tady se to povedlo," řekla Kacanu po závodě.
 
Atletka, která je po fraktuře páteře od roku 1996 odkázána na invalidní vozík, připomněla také zlatý olympijský úspěch oštěpařky Barbory Špotákové na stejném pekingském stadionu. "Po třetím a čtvrtém pokusu to moc na zlepšení nevypadalo, ale ten poslední se povedl náramně. Však jsem to taky udělala po vzoru Báry Špotákové," radovala se Kacanu. 

Novým světovým rekordem v kategorii s lehčím handicapem ozdobila koulařskou soutěž i stříbrná Němka Martina Monika Willingová, kterou na stupních vítězů doplnila její krajanka Marianne Buggenhagenová. 

Kacanu je mistryní světa z roku 2006, před čtyřmi lety na minulé paralympiádě v Aténách získala stříbrnou medaili. Ovšem až po překlasifikování zdravotního postižení původní vítězky, další české reprezentantky Jany Fesslové, která v Pekingu v této disciplíně nestartovala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články