Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Návrat zatraceného střelce

Atletika hledá nové Masláky. Finále Sportovní ligy ZŠ uvidí kladenské Sletiště

Kladno - Stadion Sletiště se chystá na vrcholné defilé atletického mládí. Kladno je město s bohatou atletickou tradicí i úspěšnou přítomností, a ne náhodou se tak stane hostitelem svátku mládežnického sportu – vyvrcholení 49. ročníku Poháru rozhlasu. Čtyři stovky žáků 6. až 9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií zde budou zároveň usilovat o prvenství ve třetím ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz v úterý od 11:30.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Republikové finále Poháru rozhlasu jsme dosud nepořádali, ale organizovali jsme dvě okresní a letos také krajské finále. Zkušeností však máme víc než dost, ať už se jedná o zajištění mistrovství republiky dospělých, žactva či prestižního mezinárodního vícebojařského mítinku. Nadcházející akci bereme jako velice významnou, ale neobáváme se, že bychom ji nezvládli," říká Jiří Klesnil, ředitel soutěže a předseda Atletického klubu TEPO Kladno.

Na startu se sejdou nejlepší školní chlapecká a dívčí družstva z celé republiky. Postupový klíč pro republikové finále byl hodně náročný. V každé ze čtyř kategorií mladšího a staršího žactva do něj totiž postoupilo pouze šest vítězných družstev z jednotlivých krajských finále s nejvyšším počtem získaných bodů a spolu s nimi ještě další dva výběry v každé kategorii s nejvyšším počtem bodů bez ohledu na umístění v krajském finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohár ministerstva školství bude pokračovat na kladenském stadionu

"Mezi aktéry republikového finále nebudou chybět ani domácí, kladenská družstva Základní školy Moskevská. V hledišti budou jejich zástupcům, ale i ostatním účastníkům závodů fandit žáci z kladenských škol, takže přímý přenos by měl mít výbornou kulisu. Věřím, že před kamerami předvedou účastníci kvalitní výkony a maximální nasazení," přeje si Klesnil.

Soutěž je specifická v tom, že se závodí pouze v šesti disciplínách. Každé atletické družstvo tvoří dvanáct členů, kteří mohou nastoupit ve dvou individuálních disciplínách a ve štafetě. Na starší žáky a žákyně čekají běh na 60 m, 1500 m / 800 m, výška, dálka, vrh koulí 4 kg / 3 kg a 4 x 60 m. Mladší žactvo má stejné disciplíny s výjimkou běhu na 1000 m / 600 m a hodu míčkem místo koule. Konečný výsledek družstva tvoří výkony jednotlivců ohodnocené podle bodovacích tabulek.

Díky Poháru rozhlasu jsem objevil atletiku, vzpomíná Maslák

Kladenská atletika navíc této mimořádné příležitosti využije také k propagaci královny sportu. V rámci projektu Atletika pro děti vyrostou na sousedním basketbalovém hřišti sektory a sportoviště určené dětem do jedenácti let. Zájemci si zde mohou vyzkoušet běh přes umělohmotné překážky, běhy na různé vzdálenosti, skoky, hod oštěpem i další disciplíny.

Republikové finále si nenechá ujít ani atletický patron Sportovní ligy základních škol Pavel Maslák. "Na 'základce' v Havířově jsem také závodil na Poháru Českého rozhlasu. Bohužel už si však nepamatuji, jak jsem v těchto závodech dopadl, to ale není důležité. Mnohem důležitější je, že jsem i díky této soutěži objevil atletiku," vzpomíná na vrcholnou mládežnickou soutěž dvojnásobný mistr světa v hale v běhu na 400 metrů.

"Jsem velice rád, že takový projekt, jako je Sportovní liga, existuje. Myšlenka školního soupeření žáků je z mého pohledu super a taková soutěž může přivést k atletice nebo ke sportu mnoho dětí. Vidět sportovat děti je pro mě hodně zábavné, protože začínající malí sportovci se víc snaží a jsou u nich vidět větší emoce než u dospělých," dodává Maslák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články