Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Atletické MČR vynechá Hejnová i Maslák, hvězdami budou oštěpaři

Praha - Mistrovství České republiky v atletice se o víkendu po třech letech vrátí do Tábora a bude jednou z posledních možností splnit limit na mistrovství Evropy v Amsterodamu, kam si už zajistilo letenku více než čtyřicet reprezentantů. Na startu budou mimo jiné všichni čeští oštěpaři, některé hvězdy však budou chybět. Novinkou je přesunutí soutěže mužů ve vrhu koulí, která se bude konat už v pátek v centru města na Žižkově náměstí. Přímý přenos nedělních finále sledujte od 16:30 na ČT sport a našem webu.

"Zaplať pánbůh máme v současné době kvalitní závodníky skoro ve všech disciplínách. K dnešnímu dni máme jen na Amsterdam (mistrovství Evropy – pozn. red.) kvalifikovaných čtyřicet atletů a pevně věříme, že ještě nějakých plus mínus osmnáct limitů by mohlo padnout. To všechno nám ukazuje, že šampionát bude extrémně zajímavý," láká diváky na republikové klání Tomáš Janků, ředitel Českého atletického svazu. 

"Chceme, aby na šampionátu byl co největší počet reprezentantů," řekl reprezentační kouč Tomáš Dvořák. Doneslo se k němu však hned několik omluvenek. Tréninkové manko dohání po výpadku zaviněném bolavou achilovkou překážkářka Zuzana Hejnová, přednost přípravě na ME dávají i sprinter Pavel Maslák a mílaři Jakub Holuša a Filip Sasínek. Zdravotní problémy má tyčkařka Romana Maláčová.

"Obzvlášť se těším na oba oštěpy," uvedl Dvořák s odkazem na účast Barbory Špotákové a čtveřici mužů (Veselý, Vadlejch, Frydrych, Jílek), kteří mají limity a utkají se o tři místa na ME i na OH. "Snad padnou další limity a půjde i o další místa," řekl trenér. Například čtyřstovkaři budou bojovat o nominaci do štafety.

Překážkářka Denisa Rosolová zatím nemá ideální formu, kterou bude tentokrát testovat na hladké čtyřstovce. O tyči budou skákat Jan Kudlička, Michal Balner i Jiřina Ptáčníková. "V předchozích letech se mi v Táboře dařilo, vyhrával jsem tam a skočil jsem tam dodnes platný rekord šampionátu, tak by bylo pěkné minimálně ten rekord šampionátu skočit," přeje si Kudlička.

V dálce chce osmimetrovou hranici atakovat Radek Juška. Do výšky budou skákat Michaela Hrubá a vícebojařka Eliška Klučinová, další vícebojařka Kateřina Cachová poběží své silné překážky, v nichž by měl startovat i Petr Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Kudlička a Janků: Na atletickém MČR se nejvíce těšíme na kouli na náměstí

Běžkyně Kristiina Mäki je nyní v tréninku, proto nepočítá s osobním rekordem, ale limit na OH by na patnáctistovce chtěla zaběhnout za dva týdny na mítinku ve Finsku. Před šampionátem v Táboře dokonce chvíli uvažovala o tom, že by si zkusila 3000 metrů překážek. "Trenér mi dal v přípravě na rovinky překážky a já jsem přemýšlela, jak to mám udělat, abych doběhla na druhou stranu," uvedla Mäki. Od experimentu nakonec ustoupila.

"Já taky nepočítám s osobním rekordem," reagovala na její slova s úsměvem světová rekordmanka Špotáková, která se vrací po zlomenině nohy. Věří, že by mohla hodit kolem 65 metrů a ve třetím startu sezony si vylepšit letošní maximum. "V roce 2008 jsem v Táboře přehodila 70 metrů a přešlápla jsem," vzpomínala. "Je těžší sladit tu techniku po tom manku, ale jsem zdravá a optimistická, to je hlavní," doplnila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články