Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Atletické legendy považují rušení starých rekordů za zbabělost

Londýn- Bývalým britským atletickým hvězdám Paule Radcliffeové a Jonathanu Edwardsovi se nelíbí návrh Evropské asociace na zavedení nových pravidel, která by přinesla zrušení řady světových a evropských rekordů. Radcliffeová, která by mohla přijít o světový rekord v maratonu z roku 2003, označila tyto plány za zbabělé.

Paula Radcliffeová
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

"Ranilo mě to a beru to jako poškození své pověsti a důstojnosti," uvedla Radcliffeová. Podle ní atletické federace opět selhávají, když mají chránit čisté atlety.

"Museli jsme závodit proti podvodníkům, nedokázaly nám (federace) zajistit rovné podmínky. Přicházeli jsme kvůli podvodníkům o medaile, zážitky a peníze. Byli jsme svědky toho, jak je náš sport kvůli podvodníkům vláčen bahnem. A teď kvůli těm, kteří se rozhodli podvádět, přijdeme o světové a kontinentální rekordy," uvedla někdejší britská vytrvalkyně.

Aby mohly být rekordy uznány, musí se podle návrhu evropské asociace atlet mimo jiné před dosažením výsledku podrobit určitému množství dopingových kontrol a jeho vzorek z rekordního závodu musí být uchováván 10 let pro případné opětovné testování.

IAAF však skladuje dopingové vzorky až od roku 2005, takže řada rekordů tuto podmínku nesplňuje. Včetně maratonského času Radcliffeové 2:15:25 a trojskoku Edwardse, jenž vévodí historickým tabulkám výkonem 18,29 metru od roku 1995.

Edwards s rozhodnutím atletických funkcionářů zásadně nesouhlasí. Podle něj se jejich snaha ubírá špatným směrem.

"Pokud existují rekordy, které jsou neuvěřitelné a podezřelé, běžte po nich. Myslel jsem si, že můj rekord jednou padne, ale ne kvůli bandě sportovních úředníků. Vypadá to zbaběle. Nemyslím si, že tím dosáhnou toho, co chtějí. Místo toho to vyvolává pochybnosti o generacích atletických výkonů," řekl listu Guardian.

Jonathan Edwards
zdroj: PA autor: Rebecca Naden

Radcliffeová míní, že krok evropské asociace akorát zmate veřejnost. Navíc v době, kdy atletika už takhle bojuje o místo na trhu. "Jak vysvětlí, že klubové a národní rekordy a rekordy stadionů jsou lepší než světové a kontinentální rekordy?" uvedla.

Rovněž míní, že testování stále ještě není na takové úrovni, aby bylo možné chytit každého, kdo podvádí. "Tak proč to mazat právě teď? Opravdu věříme tomu, že rekord z roku 2015 je naprosto čistý, zatímco ten z roku 1995 ne?"

Evropská asociace se rozhodla přezkoumat hodnověrnost atletických rekordů už letos v lednu především kvůli podezřelým výkonům sportovců z někdejšího východního bloku z 80. let minulého století. Čeští atleti drží šest evropských rekordů, čtyři pod otevřeným nebem a dva halové.

Britka Paula Radcliffeová
zdroj: ISIFA

Ir Pierce O'Callaghan, který je v čele zvláštní komise zodpovědné za revoluční návrhy, v reakci na kritiku sportovců uvedl, že u Radcliffeové či Edwardse jde o "vedlejší škody" změn.

"Omlouváme se těmto atletům, nikdy jsme neměli v úmyslu poškodit jejich pověst a odkaz. Naším záměrem je poskytnout lidem víru a důvěryhodnost v to, co ve sportu sledují," řekl O'Callaghan. Krok přirovnal ke změnám v anglickém fotbale po vzniku Premier League, kdy se zdeformovaly dosavadní ligové historické zápisy.

Plány na změny rekordních tabulek, které podporuje šéf světové atletiky Sebastian Coe, musejí nejprve schválit všechny kontinentální federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články