Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Atleti vyrazili do Japonska na šampionát ve štafetách i s Maslákem, na MS v Dauhá ale asi nebude

Čeští běžci se vydali na dlouhou cestu do Japonska. V Jokohamě se zúčastní mistrovství světa ve štafetách od 11. do 12. května a hlavní hvězdou výběru bude Pavel Maslák. Reprezentanti tak navážou na premiérovou účast před dvěma lety, kdy se na šampionátu představila štafeta na 4x400 metrů.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Sestava čtvrtkařů se ve srovnání s předchozím mistrovstvím světa téměř nezměnila. Jsou v ní Pavel Maslák, Jan Tesař, Vít Müller, Patrik Šorm a Michal Desenský. Na tehdejším šampionátu v bahamské metropoli Nassau v roce 2017 z této pětice chyběl pouze Pavel Maslák.

Čtveřice Desenský, Šorm, Tesař a Müller skončila na dvanácté příčce, když v rozběhu zaznamenala čas 3:07:58 a v B finále zaběhla 3:08:17. Tehdy zvítězily Spojené státy americké před Botswanou a Jamajkou.

"IAF zavedla pravidlo, že prvních deset štafet z tohoto mistrovství postupuje na mistrovství světa klasické, tím pádem se na to připravuje celý svět a ten se nyní chystá do Jokohamy. Jsem rád, že jsme jedním z těch týmů, které se tam nominovaly," dodal trenér sprinterů Petr Habásko.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti se vydali do Japonska, štafeta se bude spoléhat na Masláka

Čeští běžci se letos představí od nejkratší sprinterské až po dlouhou štafetu, která se bude opírat o Masláka. "Já si myslím, že to bude dobrý šampionát. Myslím si, že to bude napínavé, víc zajímavé tím, že tam jsou jen štafety, i netradiční štafety. Bude to super," uvedl Maslák.

Už po halové sezoně, ve které ho nemoc připravila o evropský šampionát, Maslák vyhlásil, že mistrovství světa tentokrát vynechá. Šampionát v Dauhá se totiž uskuteční v nezvykle pozdním termínu na přelomu září a října a Maslák se chce v této době už zaměřit na přípravu na olympijskou sezonu. "Jsme domluveni s trenérem, že nepojedu. Nevím, jestli kdyby jela štafeta, jestli by se to nějak změnilo. To asi ne. Zatím plánujeme, že nepojedu," uvedl svěřenec Dalibora Kupky.

Letos v létě se Maslák zaměří hlavně na dvoustovku, aby si psychicky odpočinul a získal nový impulz. "Těším se na to. Odpočinul jsem si i na soustředění, protože ty tréninky jsou úplně o něčem jiném. Bolelo mě tělo jinak, protože na to nejsem zvyklý, dělali jsme trošku jiné věci. Zničený jsem byl, ale ne tak psychicky, spíš fyzicky. Furt mě všechno bolelo, ale trénovat jsem mohl naprosto v pohodě," vyprávěl.

Absolvoval víc startů, víc rychlostních úseků, víc odrazů. Doufá, že z toho bude těžit i za rok, až se bude bojovat o olympiádu. "Měl bych být rychlejší a doufám, že pak by mohla být ta další sezona lepší, kdy budu zase trénovat na čtvrtku," uvažoval trojnásobný halový mistr světa i Evropy.

Zdroj
ČT sport, atletika.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články