Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Atleti se přiblížili záchraně. Po prvním dnu ME družstev jsou sedmí

Braunschweig – Plán na záchranu v elitní Superlize na mistrovství Evropy družstev zatím vychází českým atletům na výbornou. Tým i s uzdravenou oštěpařkou Barborou Špotákovou je po prvním dnu v německém Braunschweigu na sedmém místě, přičemž na první sestupující výběr Itálie má náskok 18 bodů. Po 21 disciplínách vedou obhájci titulu Rusové o čtyři body před Němci. Přímý přenos druhé dne sledujte v neděli od 12:30 exkluzivně na našem webu.

O největší bodový příděl v českém týmu se postarali vítězní Jakub Holuša v závodě na 1 500 metrů a oštěpařka Barbora Špotáková. Medailová umístění vybojovali také druhá tyčkařka Jiřina Svobodová a třetí výškař Jaroslav Bába. Českým rekordem se blýskla vytrvalecká naděje Kristina Mäki, jež závod na 3 000 metrů dokončila čtvrtá v čase 8:51,69.

Holuša předvedl skvělý finiš, ve kterém i trochu za pomoci loktů rozhodil vedoucího Homiyua Tesfayeho z Německa a cílem proběhl jako první v novém rekordu šampionátu 3:37,74. "Finišovali jsme, on najednou vybočil ze své dráhy a vlezl mi tam. Musel jsem si pomoci rukama, ale pokud byl někde problém, tak z jeho strany," řekl o střetu Holuša.

Špotáková vyhrála i třetí závod v této sezoně, ačkoli ještě na začátku týdne laborovala se zánětem slepého střeva. Nenadálé potíže ji připravily o start na úterní Zlaté tretře, v Německu už ale opět předvedla vítěznou formu a s převahou triumfovala výkonem 65,57. Vedoucí žena světových tabulek Linda Stahlová z Německa skončila až třetí (61,58).

"Měla jsem problém dostat se do závodního tempa, takže kdyby měla Stahlová svůj den, mohlo by být složitější zvítězit," řekla Špotáková. V týmu ale závodit chtěla. "Jinak bych sem po těch svých zdravotních problémech ani necestovala. Jinak jsme pořád jenom sami s trenérem, tady se sejdeme všichni, navíc víme, že závodíme jeden za druhého," vysvětlila.

Svobodová si po nevýrazném začátku sezony vylepšila letošní maximum na 460 cm, které zdolala na první pokus. Laťku položenou o pět centimetrů výš už na rozdíl od Rusky Anželiky Sidorovové nepřekonala. "Potřebovala jsem takovýhle závod, kde nebudu jenom za sebe, ale i za někoho jiného. Jsem strašně ráda, že jsem se chytla zrovna tady, že jsem to nepokazila týmu," řekla česká rekordmanka.

Také Bába skočil letos zatím nejvýš, 226 cm pro něj navíc znamená splnění limitu pro start na mistrovství Evropy.

Dvaadvacetiletá Mäki vylepšila o 36 setin sekundy dosavadní národní maximum, které téměř před šestnácti lety vytvořila Andrea Šuldesová. Postarala se už o třetí vytrvalecký rekord během devíti dnů. Ve čtvrtek 12. června se na mítinku v Huelvě zařadila na první místo domácích tabulek časem 15:35,62 na trati 5 000 metrů. V tomto týdnu v úterý na ostravské Zlaté tretře vylepšila národní maximum na méně obvyklých 2 000 metrů na 5:42,71.

"Jsem spokojená. Nečekala jsem, že když budu čtvrtá od konce s časem (mezi přihlášenými), že nakonec budu čtvrtá odpředu. Takže je to nad mé očekávání," řekla Mäki. "Na konci byl úprk, s čímž jsem počítala, ale čekala jsem, že mi utečou, ale nestalo se. Takže je to asi hodně dobré," dodala.

Čtvrtá skončila i Denisa Rosolová v běhu na 400 metrů překážek.

ME družstev v atletice, superliga v Braunschweigu (Německo):

Průběžné pořadí (po 21 z 40 disciplín): 1. Rusko 192 b., 2. Německo 188, 3. Francie 161, 4. Velká Británie 158,5, 5. Polsko 154,5, 6. Ukrajina 139, 7. ČR 127, 8. Španělsko 120, 9. Švédsko 109, 10. Itálie 108,5, 11. Nizozemsko 102,5, 12. Turecko 71.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články