Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Atleti přišli před ME družstev o opory, přesto chtějí postoupit

Praha - S několika omluvenkami, ale přesto se snahou vyhrát a s jasným cílem postoupit odjeli vlakem do Budapešti čeští atleti. O víkendu je čeká souboj v první lize mistrovství Evropy družstev, soutěže, která loni nahradila Evropský pohár. Sestavu oslabili zejména překážkář Petr Svoboda, který léčí bolavé koleno, a oštěpař Petr Frydrych, jenž cítí záda a rovněž nechce riskovat.

Soupeři českého týmu jsou reprezentace Belgie, Estonska, Maďarska, Irska, Litvy, Nizozemska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Švédska a Turecka. "Měli jsme o 40 až 50 bodů vyhrát, kvůli výpadkům to ale nebude tak snadné," řekl novinářům kouč reprezentace Tomáš Dvořák. "Ale i ostatní týmy mají omluvenky, takže vyhrát chceme, ale postoupit musíme," upřesnil. Do Superligy, z niž loni český tým spadl, postoupí dva nejlepší celky.

Vedle Svobody a Frydrycha má potíže i Denisa Rosolová, ale její bolavé koleno umožní alespoň start na dvoustovce a v dlouhé štafetě. Původně měla běžet i sprinterskou štafetu, tu ale vynechá. Do Budapešti nakonec nejedou ani původně nominovaní sprinteři Pavel Maslák (juniorské reprezentační povinnosti) a náhradník Rostislav Šulc (studijní povinnosti), do krátké štafety tak nastoupí čtyřstovkař Petr Szetei.

Svobodu nahradí Martin Mazáč, Frydrycha Vítězslav Veselý. Do vlaku na takřka sedmihodinovou cestu nastoupili také oštěpařka Barbora Špotáková, tyčkaři Jiřina Ptáčníková a Michal Balner, překážkářka Zuzana Hejnová i silná čtyřstovkařská štafeta. Odjela také půlkařka Lenka Masná, která si při pondělním Odložilové memoriálu zranila achillovku, ale tržná rána její start neznemožnila.


Vyhrát by mělo podle předpokladů několik českých atletů včetně výškaře Jaroslava Báby. "Už bych konečně chtěl také skočit ten limit," upozornil Bába, že jako jeden z mála ještě nemá jistou účast na ME v Barceloně. K tomu potřebuje zdolat 228 cm. "Ale to padne," prohlásil.

Týmovou soutěž miluje další favoritka Špotáková, která si věří a pečuje o lehce bolavou achillovku. "Chci do toho jít naplno, je to reprezentace, neberu nic jiného než vítězství. Je to za tým, loni mě štvalo, že jsme sestoupili, musíme se vrátit," prohlásila Špotáková. Od kamarádů má ale také za úkol přivézt klobásy a papriky, protože do Maďarska jezdí často. "Už vím, kde tam mají nejlepší, ale stálo mě to dlouho testování," usmála se.

Nominace:

Muži - 100 m: Jan Veleba, 200 m: Jiří Vojtík, 400 m: Josef Prorok, 800 m: Jakub Holuša, 1500 m: Holuša, 3000 m: Milan Kocourek, 5000 m: Jan Kreisinger, 110 m př.: Martin Mazáč, 400 m př.: Michal Uhlík, 3000 m př.: Peter Mikulenka, výška: Jaroslav Bába, tyč: Michal Balner, dálka: Roman Novotný, trojskok: Petr Hnízdil, koule: Antonín Žalský, disk: Libor Malina, kladivo: Lukáš Melich, oštěp: Vítězslav Veselý, 4x100 m: Veleba, Vojtík, Libor Žilka, Petr Szetei, 4x400 m: Theodor Jareš, Pavel Jiráň, Prorok, Szetei.

Ženy - 100 m: Kateřina Čechová, 200 m: Denisa Rosolová, 400 m: Zuzana Bergrová, 800 m: Lenka Masná, 1500 m: Tereza Čapková, 3000 m: Květa Pecková, 5000 m: Petra Kamínková, 100 m př.: Lucie Škrobáková, 400 m př.: Zuzana Hejnová, 3000 m př.: Marcela Lustigová, výška: Oldřiška Marešová, tyč: Jiřina Ptáčníková, dálka: Martina Šestáková, trojskok: Šestáková, koule: Jana Kárníková, disk: Věra Cechlová, kladivo: Kateřina Šafránková, oštěp: Barbora Špotáková, 4x100 m: Čechová, Iveta Mazáčová, Škrobáková, Jana Slaninová, 4x400 m: Jitka Bartoničková, Bergrová, Hejnová, Rosolová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články