Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Anťuchová pyká za doping a přijde o olympijské zlato, Hejnová získá stříbro

S odstupem 10 let se mění pořadí z olympijského finále v běhu na 400 metrů překážek v Londýně. Vítěznou Rusku Natalji Anťuchovou totiž diskvalifikovala Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) kvůli dopingu ze všech závodů od července 2012 do června následujícího roku, Zuzana Hejnová se proto dodatečně posune na stříbrnou pozici.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová získá kvůli dopingu Anťuchové z OH v Londýně stříbro

Česká rekordmanka Hejnová doběhla v Londýně třetí za Anťuchovou a Američankou Lashindou Demusovou. Místo bronzu bude mít nakonec ve sbírce cennější kov. Oficiálně ji o tom zatím nikdo neinformoval. "Pokud je to pravda, pak je dobře, že boží mlýny melou sice pomalu, ale jistě. Emoce z výsledku se už těžko změní. Rozhodující jsou pocity na stadionu v danou chvíli - a to jsem byla třetí. Stříbro pro Česko se ale počítá," uvedla Hejnová.

V Londýně se postarala o první běžeckou olympijskou medaili pro českou atletiku od stříbra Jarmily Kratochvílové v roce 1980 v Moskvě. Dodatečně její výsledek z hladké čtvrtky vyrovná.

Další česká zástupkyně ve finále londýnského závodu Denisa Helceletová (tehdy Rosolová) se posune na šestou příčku. Bronz nově připadne Jamajčance Kaliese Spencerové.

Jednačtyřicetiletá Anťuchová dostala už loni v dubnu dávno po konci kariéry čtyřletý trest na základě McLarenovy zprávy o systematickém dopingu v Rusku. Distanc jí uložil Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne, medaile jí však ponechal.

Jednotka pro bezúhonnost atletiky se ale po analýze dat získaných ze systému LIMS moskevské antidopingové laboratoře v roce 2019 rozhodla přistoupit k diskvalifikaci Anťuchové. Mistryně Evropy z roku 2010 přišla už o druhou medaili z Londýna. Už dříve musela vrátit stříbro ze čtvrtkařské štafety kvůli dopingovým prohřeškům svých kolegyň.

Hejnová je další českou atletkou, která se takto posune v pořadí londýnských her. Oštěpař Vítězslav Veselý získal bronzovou medaili poté, co byl v roce 2016 kvůli dopingu diskvalifikován původně druhý Oleksandr Pjatnycja z Ukrajiny. Zpětné testování vzorků z Her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol.

Pětatřicetiletá rodačka z Liberce letos v květnu po vleklých zdravotních problémech ukončila kariéru a oznámila, že je těhotná. Potomek by se jí měl narodit už brzy.

Před Anťuchovou přišlo kvůli dopingu o medaile z londýnské olympiády několik ruských atletů. Zlato museli vrátit výškař Ivan Uchov, půlkařka Maria Savinovová, chodci Sergej Kirďapkin a Jelena Lašmanová, kladivářka Taťjana Lysenková a steeplařka Julia Zaripovová. Stříbro ztratily chodkyně Olga Kaniskinová, diskařka Darja Piščalnikovová a koulařka Jevgenija Kolodková a bronz výškařka Světlana Školinová a vícebojařka Taťjana Černovová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články