Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Znojmo: Vzestup skromného nováčka, který chce překvapit Plzeň

Brno – Znojmo je jedním z nejpřekvapivějších nováčků Gambrinus ligy za poslední roky. Tým, který ještě před třemi lety hrál třetí ligu a před loňskou sezonou se strachoval o sestup z druhé, se v neděli postaví proti mistrovské Plzni. Jak je možné, že se tak malý klub rázem dostal mezi českou elitu?

Znojemští fotbalisté
zdroj: ČTK autor: Martin Salajka

1. SC Znojmo má šedesátiletou historii, jihomoravské město však ve fotbale nikdy příliš neoslňovalo. "Po revoluci tady s rozpadem armádního celku Rudé hvězdy fotbal v podstatě skončil a hrál se na úrovni divize. S příchodem hokeje byl pak navíc odsunut na druhou kolej," popisuje Karel Hodák, technický manažer mužstva a člen představenstva klubu.

Ani v posledních letech nic nenasvědčovalo tomu, že by Znojmo mělo postoupit do nejvyšší soutěže. Na konci sezony 2010/11 jako nováček druhé ligy skončilo čtrnácté, o rok později třinácté, vždy pouze o několik bodů nad sestupovým pásmem. "Přišel jsem do Znojma s tím, abych skončil do desátého místa a vyhnuli jsme se sestupovým tahanicím, což se povedlo," usmívá se trenér Leoš Kalvoda. "Věděl jsem, že je tady dobré mužstvo a umí hrát fotbal, ale chyběla trocha herní disciplíny, kterou jsem se klukům snažil vštípit. A oni pochopili mou filozofii a já jim pak také vyšel vstříc. Ale co vyžaduji, je perfektní disciplína. A to jak na hřišti, ale tak i mimo něj," vysvětluje znojemský trenér.

A opora Znojma, brankář Vlastimil Hrubý, který si v loňské sezoně šestnáctkrát připsal čisté konto, slova Kalvody potvrzuje. "Trenér má pravdu s disciplínou, ale kromě toho také dobře posílil kádr před postupovou sezonou a ono si to pak všechno sedlo," vysvětluje osmadvacetiletý gólman. Se zkušeným trenérem, který dokázal mimo jiné vyhrát slovenskou Corgoň ligu se Žilinou, se změnilo mnohé. "Prodloužily se tréninkové jednotky a byly náročnější. To, co nám trenér od začátku dával a vštěpoval, se vrátilo na hřišti," říká Hrubý.

Přestože Znojmo dokráčelo k postupu z prvního místa, nebylo zdaleka jisté, že si nakonec nejvyšší českou soutěž zahraje. Hlavním problémem byl prvoligovým regulím nevyhovující stadion, který musí podstoupit rekonstrukci. "Do poslední chvíle, kdy jsme dohrávali druhou ligu, jsme nevěděli, jestli vůbec budeme usilovat o postup do nejvyšší soutěže," říká Hodák. "Pak jsme si ale řekli, že pokud to neuděláme teď, tak už asi nikdy."

Situace se však zamotala. Finance na přestavbu znojemského stánku nakonec byly přislíbeny a zázemí by bylo připraveno na jarní část sezony. Ligové shromáždění nicméně Jihomoravanům neumožnilo hrát během rekonstrukce utkání na vlastním stadionu. Schylovalo se k tomu, že město od přestavby dá ruce pryč a Znojmo by pak buď muselo celý ročník odehrát v jihlavském či brněnském "azylu", či se prostě postupu vzdát. Nakonec se však vše vyřešilo kompromisní cestou – do doby, než se rekonstrukce dokončí, Znojmo bude hrát na stadionu Zbrojovky Brno a poté se přesune do domácího prostředí.

Hrozba toho, že Znojmo nebude schopno využít historickou šanci postupu do nejvyšší soutěže, tak byla zažehnána. Ani současné řešení však není ideální. Znojmo se v loňské sezoně do značné míry spoléhalo na výhodu domácího prostředí a působiště v Brně s potenciálně malou diváckou podporou něco takového příliš připomínat nemůže. 

Leoš Kalvoda
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Další pochyby budí hodně nezkušený kádr Znojma. V létě do nepříliš zkušeného kádru přišlo sedm nových hráčů, základní sestava v letošním ročníku se však od té loňské moc neliší. Na první pohled to s šancemi jihomoravského klubu na záchranu vypadá opravdu bledě, vedení to však vnímá jinak. Vše má co dělat s étosem disciplíny a pokory, který nastavil kouč Kalvoda, stejně jako s faktem, že rozpočet klubu na probíhající sezonu se pohybuje okolo 25 milionů korun. Tedy zhruba desetiny toho, co má k dispozici například Sparta.

"Chtěli jsme zachovat hlavní kostru mužstva, které vybojovalo postup. Filozofie klubu je taková, že sem fotbalisté nechodí proto, aby zbohatli. Hráči, kteří přijdou, mají šanci prokázat, že na první ligu mají," popisuje strategii znojemský kouč. "Hlavní podstatou je, že kluci chtějí. A když chtějí a navíc jsou ještě nezkažení prvoligovými podmínkami, pracuje se s nimi perfektně. Navíc mají vedle sebe Marka Heinze, Petra Drobisze a další zkušené hráče, což je musí motivovat, protože mají šanci něčeho podobného dosáhnout také," věří Kalvoda.


Právě bývalého reprezentanta Marka Heinze bylo pro vedení klubu patrně nejsložitější přesvědčit, aby ve Znojmě zůstal. Ne však z úplně obvyklých důvodů – Heinzovi nešlo ani o peníze ani o motivaci zahrát si v ambicióznějším klubu. "Marek už po příchodu řekl, že se chce fotbalem především bavit. To jsme mu v Gambrinus lize samozřejmě nemohli zaručit," usmívá se Hodák. "Má za sebou výbornou kariéru a nemusí nikde dokazovat, jaký je to fotbalista. Ve svých letech se už navíc asi nepotřebuje tolik stresovat, jak se dnes očekává," doplňuje technický manažer mužstva.

V letní přípravě Znojmo do velké míry předčilo očekávání a navázalo na jarní formu. Z osmi zápasů prohrálo jen dvakrát, v generálce na prvoligovou sezonu navíc porazilo PAOK Soluň, účastníka play-off Evropské ligy. "Samozřejmě ke každému zápasu musíme jít s respektem a pokorou, protože všechna mužstva jsou oproti nám zkušenější. Ale v přípravě jsme si ověřili, že můžeme hrát s kýmkoliv, když se k tomu přistoupí poctivě, a že se nemáme čeho bát. Pokud to budeme dodržovat, věřím, že můžeme splnit cíl, kterým je záchrana," říká Kalvoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články