Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Životní úspěch Zemanové. V Aare si vyjela premiérový cenný kov ve SP

Aare (Švédsko) – Aare se stává pro Andreu Zemanovou místem zaslíbeným. Po sobotním šestém místě si česká skikrosařka na světovém poháru ve Švédsku znovu zlepšila osobní maximum, když tentokrát obsadila stříbrnou příčku. Ve finálové jízdě prohrála jen s Annou Holmlundovou ze Švédska, která se díky vítězství vrátila do čela seriálu. Třetí místo obsadila Rakušanka Andrea Limbacherová.

Skikrosařka Andrea Zemanová (druhá zprava)
zdroj: APA autor: Michael Gruber

Zemanová prožila v Aare životní víkend. V sobotu skončila šestá a zaznamenala nejlepší výsledek kariéry. Přitom do finále nepostoupila jen o šest setin sekundy. "Já jsem to brala jako parádní výsledek, ale zároveň jsem byla pořádně naštvaná, protože jsem nepostoupila do finále o kousek a věděla jsem, že na to mám. Tak jsem dnes chtěla jet na max a šla jsem po medaili," řekla Zemanová.

Tentokrát si to dvaadvacetiletá dcera legendárního českého sjezdaře Bohumíra Zemana vynahradila a své maximum senzačně vylepšila. "Pípají mi zprávy, pořád někdo volá, takže s taťkou jsem ještě nestihla mluvit. Ale určitě mu zavolám, hned jak bude chvíle," prohlásila Zemanová.

V druhém víkendovém závodě ale měla také hodně štěstí. Ze čtvrtfinále postoupila díky pádu Rusky Julie Livinské. "Sotva jsem si jí vyhnula," uvedla. V semifinále byla druhá a ve finálové jízdě přivřela v zatáčce favorizovanou Švýcarku Fanny Smithovou, která upadla. Pak se k zemi poroučela před ní i Rakušanka Limbacherová. "Měla jsem i štěstí, sešlo se to všechno," uznala bývalá sjezdařka.

Připsala si například skalp francouzské hvězdy Ophélie Davidové či Smithové, která byla ve finále čtvrtá a přišla o vedení v SP. "Já tomu snad ani ještě teď nevěřím, jejich zkušenosti jsou hrozně znát. Já se v každém závodu učím, je to neskutečné," řekla lyžařka, která se skikrosu pořádně věnuje teprve druhou sezonu.

Trať v Aare jí prý seděla. "Je plná zatáček a to mi jako bývalé sjezdařce vyhovuje," uvedla už po sobotním závodu Zemanová, jejímž dosud největším úspěchem bylo čtvrté místo na loňském juniorském mistrovství světa.

V minulém závodu SP v Arose absolvovala kvalifikaci v horečkách a do závodu nenastoupila, neboť zkolabovala a skončila na kapačkách. "Pořád jsem myslela, že jsem jen něco blbého snědla, tak jsem jela, ale pak mě odvezli a prožila jsem si dva dny v posteli," popisovala Zemanová. "Ale jak to přišlo, tak to odešlo. Sice mi to nepřidalo, byla jsem úplně vysátá, ale na tenhle víkend jsem se dala do kupy," prohlásila.

V SP byla do závodů v Aare nejlépe jedenáctá v lednovém závodu ve Val Thorens. Dosud nejlepší český výsledek v seriálu měla na kontě Nikol Kučerová díky třetí příčce v italském Innichenu v prosinci 2010.

Stupně vítězů si Zemanová užila náramně. "Být na bedně, to je nepopsatelný pocit. Kdo si to nezažije, tak neví. Je to odměna za oběť, za tu tréninkovou bolest. Člověk si tam mnoho uvědomí," prohlásila. Jednou by chtěla stát nejvýš. "Samozřejmě, ale tohle je taky dobré," pousmála se.

Mezi muži vyhrál Jean Frederic Chapuis z Francie před Švýcarem Alexem Fivou.

Závod SP v akrobatickém lyžování v Aare (Švédsko) - skikros:

Muži: 1. Chapuis (Fr.), 2. Fiva (Švýc.), 3. Eckert (Něm.).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 10 závodů): 1. Öhling Norberg (Švéd.) 417, 2. Chapuis 387, 3. Schauer (Něm.) 221, ...41. Kraus (ČR) 22.

Ženy: 1. Holmlundová (Švéd.), 2. Zemanová (ČR), 3. Limbacherová (Rak.).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 10 závodů): 1. Holmlundová 455, 2. Smithová (Švýc.) 407, 3. Baronová (Fr.) 348, ...10. Zemanová 196, 21. Kučerová (ČR) 62.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články