Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zimovčák, Pafko, Koukal… V Aši odstartovala populární charitativní akce

Most – V západočeské Aši odstartoval čtvrtý ročník charitativní akce Na kole dětem, jejímž cílem je získat finanční pomoc pro onkologicky nemocné. Po prologu, který účastníky zavedl do německého Bad Elsteru, vyrazilo do první etapy měřící 170 km na padesát cyklistů v čele s patronem celé akce a mistrem světa v jízdě na vysokém kole Josefem Zimovčákem.

Charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

Do úvodní etapy z Aše, v níž minulý ročník cyklotour skončil, vyrazila kromě několika známých postav i bývalá trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková či handicapovaný cyklista Jan Bicek. Cyklisté během ní projeli přes 40 měst a obcí.

První zastávkou etapy, jež vedla podhůřím Krušných hor a lázeňskou oblastí, byl Cheb, kde se k pelotonu přidaly na krátkou pasáž trati děti z místních základních škol. Další destinací, podobně jako v minulém roce, kde cyklotour zastavovala, byly Karlovy Vary. Ve známém lázeňském centru všechny zúčastněné přivítalo vystoupení místní hudební školy. Malou kontroverzi zde vyvolal tradiční moderátor cyklotour Vojtěch Polanský, jenž na přihlížející spustil rusky. Náměstek Jiří Klsák však situaci přijal s úsměvem a všechny ujistil, že Karlovy Vary jsou stále české město a že Čechů zde bydlí na 50 000.

Obdobná situace nastala i v Kadani, kam Josef Zimovčák a spol. dorazili po sedmi hodinách v sedle. Na Mírovém náměstí byla pro několik desítek přihlížejících, jež se na známé sportovce, doktory aj. přišli podívat, přichystána kulturní vložka.

Předposlední zastávka byla v Chomutově a po sto sedmdesáti kilometrech byla úvodní etapa zakončena v podvečer v Mostě, kde na účastníky čekal bohatý kulturní program včetně dudáckého vystoupení. Zítra na všechny zúčastněné čeká královská etapa, jejíž cíl bude na libereckém Ještědu.

K pelotonu se během průběhu cyklotour připojí celá řada známých osobností ze světa sportu či medicíny v čele s olympionikem Petrem Koukalem či známým chirurgem a tradičním účastníkem Pavlem Pafkem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články