Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ženy a sdruženáři se v Liberci utkají o první medaile

Liberec - Závodem žen na 10 km klasickou technikou s intervalovým startem a úvodní soutěží sdruženářů dnes naostro začíná mistrovství světa v klasickém lyžování. České barvy budou hájit běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová, Eva Nývltová, Eva Skalníková a Ivana Janečková a sdruženáři Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Martin Skopek.

Český tým bude mít v akci svoji první medailovou naději v podobě Pavla Churavého, který však má větší šance až v nedělním stíhacím závodu. Dnes je na programu závod s hromadným startem na 10 kilometrů, po němž budou následovat večerní skoky na malém můstku.

Závod s hromadným startem se v této sezoně jel pouze jednou a tato sdruženářská disciplína bude mít v Liberci zároveň svoji derniéru. Už se nikdy v budoucnu nepojede. Specifikem soutěže je, že se skáče až po běhu, navíc dvoukolově, z prvního kola postoupí do druhého nejlepších třicet závodníků. Podle reprezentačního kouče Luďka Šablatury masový start Churavému nesedí. Nejlepší český sdruženář ale přesto chce doběhnout do dvacátého místa.

Favoritem závodu bude skvělý běžec Magnus Moan z Norska, očekává se jeho souboj s Finem Anssim Koivurantou, vedoucím mužem Světového poháru.


České běžkyně na lyžích budou spoléhat na Kamilu Rajdlovou, která si prodloužila kariéru právě kvůli mistrovství světa. Klasická desítka je pro ni hlavním závodem, věří si na výsledek do patnáctého místa. "Škoda, že to je hned první závod, lepší by bylo se trochu rozzávodit," říká Rajdlová.

Světovému poháru aktuálně vládne Finka Aino-Kaisa Saarinenová, o zlato se nejspíš popere i její krajanka Virpi Kuitunenová. Na startu bude i čtyřnásobná mistryně světa z Norska Marit Björgenová.

Dnešní program (živě na ČT2):

BĚH NA LYŽÍCH
11:30 - závod na 10 km klasicky - intervalový start (ženy)

SEVERSKÁ KOMBINACE

14:15 - běh na 10 km - hromadný start
17:15 - skok HS 100

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články