Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Že tanec není sport? Ať si to lidé zkusí, říká nejlepší český pár

Praha - Tanečníci Martin Dvořák a Zuzana Šilhánová letos opustili hlavní kategorii a přešli k profesionálům. Přestup se jim vyplatil. Nejúspěšnější pár v české taneční historii obsadil druhé místo na světovém šampionátu v deseti tancích profesionální divize v rumunském Brašově. "Myslím, že jsme to zvládli dobře," je rád Dvořák.

Martin Dvořák a Zuzana Šilhánová
zdroj: ČT sport

Dvořák a Šilhánová spolu tančí už od roku 1999. V počtu domácích mistrovských titulů jsou nejúspěšnějším párem v české historii. Překonali i sérii úspěchů legendárního Dobromila Nováčka.

V kariéře posbírali několik mládežnických a juniorských triumfů, na úspěšná léta navázali i mezi dospělými. Celkem devětkrát se stali mistry republiky v deseti tancích. V roce 2012 se začali věnovat už jen standardním tancům, i tam slavili mistrovské tituly. O dva roky později ukončili kariéru v amatérské kategorii a přestoupili do profesionální divize. Znovu se vrátili ke kombinaci a zaznamenali velký úspěch. Jen o jednu známku jim letos na MS unikl titul mistrů světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Martin Dvořák a Zuzana Šilhánová

"Šampionát se vyvíjel dobře. Po dlouhé době to bylo klání, kde jsme si vyzkoušeli obě kategorie dohromady. Celkem to bylo třicet tanců, což je silná nálož. Jedna známka je něco jako v rychlobruslení tisícina sekundy," uvedl Dvořák v rozhovoru pro Českou televizi.

Pomyslného šéfa pár nemá. "U nás je to vyvážené. Každý vede to, co chce vést a doplňujeme se," řekl Dvořák, kterého se Šilhánovou čeká další mistrovství světa. "To se koná 1. listopadu v Číně. Teď bude měsíc pauza, v profesionální kategorii nyní soutěže nejsou," uvedla tanečnice. "Uděláme nějaké změny v choreografii, připravíme se a přijdeme s něčím novým," doplnil Dvořák.

Se Šilhánovou je trenérem na plný úvazek, tanci učí i děti ze školek. Poznámkám o tom, že tanec se nedá považovat za sport, se oba smějí. "My to jako sport bereme. Deset tanců je opravdu fyzicky náročných," upozornila Šilhánová. "Ať si to lidé zkusí," dodal s úsměvem. Dvořák.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články