Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Závodníci se znovu postaví na start Olympijského běhu, doprovodí je Krpálek či Hradilek

Praha - Ve středu 21. června v 18 hodin odstartuje na 81 místech v České republice další ročník Olympijského běhu. V Praze se bude vybíhat ze Stromovky za účasti českých olympioniků. Chybět nebudou například vítěz z Ria Lukáš Krpálek, stříbrný medailista z olympiády v Londýně Vavřinec Hradilek, šermíř Jiří Beran, bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch nebo vítěz z Athén Roman Šebrle.

Je nám líto, video expirovalo.
Na 81 místech v republice vystartují závodníci do Olympijského běhu

Tradice běžecké oslavy Olympijského dne začala v Česku před třiceti lety a od roku 2015 se výrazně rozšířila. Loni se Olympijského běhu zúčastnilo 50 tisíc lidí a jako nejlepší běžeckou akci ho ocenil Český atletický svaz.

Letos bude účastníků ještě víc. Pokud se někdo chce přidat k olympionikům a přitom nemá možnost startovat na oficiálních závodech, může využít individuální výzvu v aplikaci Endomondo. Pokud tak bude zájemce o běh 21. června například v zahraničí, může se prostřednictvím aplikace zařadit mezi účastníky Olympijského běhu.

Délka jednotlivých závodů po republice se bude lišit. "Poběží se převážně trasy 5 nebo 10 km, ale to není podstata. Podstata je, aby lidé běželi cokoliv. Pokud se nezúčastní těch zorganizovaných akcí, kterých je 87 napříč celou republikou, tak budem rádi, když si půjdou třeba jen tak zaběhnout," řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík. 

Pětibojař Kuf: Jsem rád, že mohu tento projekt zaštiťovat

Závodu by se mělo zúčastnit zhruba 70 tisíc běžců z celé republiky. "My budem jenom rádi, když to bude více. Každým rokem rosteme. Projekt olympijského běhu vznikl před třemi lety a my jsme si dali takové interní číslo právě 70 tisíc," vysvětlil Graclík. Města, ve kterých se závod uskuteční, se dělí do tří kategorií - zlatá, stříbrná a bronzová. "Zlatý závod, jak už z názvu evokuje, bude mít významně lepší servis pro účastníky. Nejde jen o časomíru, ale dostanou například i účastnické medaile a podobně," popsal systém Graclík. 

Jedním z ambasadorů Olympijského běhu je také český moderní pětibojař Jan Kuf. "Tím, že běh je součást pětiboje, tak pro mě je běhání každodenním chlebem. Takže jsem rád, že mohu projekt, který je spojen s olympiádou a s olympijským dnem, zaštitovat," řekl Kuf.

Speciální program v rámci Olympijského dne je připraven také pro rodiny s dětmi, které mohou využít doprovodných programů. Jedná se především o kratší tratě pro děti, exhibice nebo setkání s českými sportovci.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články