Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Záhrobská se vrátila po operaci třináctým místem ve slalomu

Levi – Ve velkém stylu se vrátila do Světového poháru v alpském lyžovaní Šárka Záhrobská, když v prvním startu po letní operaci nezhoubného nádoru skončila v úvodním slalomu ve finském Levi na třinácté příčce. Z vítězství se radovala úřadující olympijská vítězka Němka Maria Höflová-Rieschová před domácí Tanjou Poutiainenovou. Třetí místo obsadila teprve sedmnáctiletá Američanka Mikaela Shiffrinová.

Šárka Záhrobská
zdroj: ISIFA

Pro Záhrobskou je umístnění v elitní patnáctce po červencové operaci nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém velkým úspěchem. Třináctá příčka je nejlepším umístěním české lyžařky po roce, stejně dopadla loni v Aspenu. 

"Jsem víc než spokojená. Přáním bylo postoupit do druhého kola, a to jsem mnohonásobně splnila. Jsem třináctá, to je skvělé umístění a já doufám, že to jen tak půjde dál. Na tomhle začnu stavět," řekla Záhrobská Radiožurnálu. "Třinácté místo na úvod je perfektní," dodal Klaus Mayrhofer, rakouský trenér Záhrobské.

Česká mistryně světa z roku 2007 vyrazila na trať s číslem 24 a první kolo zvládla výtečně. Jela s tradiční jistotou a její jízda měla jiskru i razanci. Po dojetí se usadila na osmém místě. Na konec elitní desítky Záhrobskou odsunuly za ní startující Rakušanky Nicole Hospová a Alexandra Daumová. "Tohle jsem si nepředstavovala, je to úžasné," komentovala desáté místo po prvním kole. "Jelo se mi výborně. V tohle jsem nevěřila a je to krásný pocit," radovala se Záhrobská.

"Jela skoro stejně dobře jako v tréninku, to bylo opravdu výborné," chválil Mayrhofer, který vede Záhrobskou letos od května. Od stupňů vítězů dělilo bronzovou olympijskou medailistku z Vancouveru po prvním kole 58 setin. "Sil zbývá dost," uvedla Záhrobská před druhým kolem, které ale nezajela tak čistě jako první jízdu. Při přechodu do strmé části lehce zaváhala a tolik neriskovala v klidnějších pasážích. "Ty nebyly tak kvalitní," všiml si Mayrhofer.

Ve druhém kole měla 21. čas, celkově si však pohoršila jen o tři místa. Úvodní slalom nevyšel obhájkyni prvenství z Levi a držitelce malého křišťálového glóbu Marlies Schildové. Vítězka šesti slalomů z minulé sezony po chybě v závěru trati první kolo nedokončila.

Druhá česká závodnice na startu Martina Dubovská obsadila v první jízdě 49. místo a do druhé nepostoupila. Dvacetiletá lyžařka, která při předchozích dvou startech ve slalomu SP do cíle nedojela, zaostala po 1. kole za vedoucí Poutiainenovou o 3,78 sekundy. Od postupující třicítky ji dělila necelá sekunda a půl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články