Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Záhrobská bude kandidovat do komise sportovců MOV

Praha - Slalomářka Šárka Záhrobská se bude ucházet o vstup do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. Český olympijský výbor (ČOV) oznámil její kandidaturu na tiskové konferenci. Hlasovat o nových členech budou sportovci za rok během zimní olympiády v Soči.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Česko aktuálně nemá v komisi zastoupení. Loni v Londýně ve volbách neuspěla oštěpařka Barbora Špotáková, z celkem 21 kandidátů se tehdy mezi čtyři zvolené nedostala. Nenahradila tak svého trenéra a trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného, kterému v Londýně skončilo volební období.

Záhrobská může v komisi nahradit finského hokejistu Saku Koivua nebo kanadskou běžkyni na lyžích Rebeccu Scottovou, kterým skončí mandát. Jako kandidátka musí slalomářka umět plynně anglicky nebo francouzsky, což si telefonicky v rozhovoru s ní ověří místopředseda komise Adam Pengilly.

Šárka Záhrobská: "Je pro mě čest ucházet se jménem České republiky o místo v Mezinárodním olympijském výboru, zvláště když tam přede mnou byla Věra Čáslavská nebo Jan Železný. V případě zvolení bych chtěla usilovat o to, aby příprava na závody a vlastní soutěžení byly vždy během her na první místě."

Je nám líto, video expirovalo.
Záhrobská oznámila kandidaturu do komise sportovců MOV

Předseda ČOV Jiří Kejval doufá, že Česká republika bude mít brzy svého zástupce v některé ze struktur MOV. "Možná jsme malí z hlediska počtu obyvatel, ale velcí z hlediska sportu. Vzhledem k historii a tradici si myslím, že to je nedůstojné, že v současné době nikdo v MOV není. Každou šanci chceme využít," řekl Kejval.

Železný působil v komisi sportovců od olympiády v roce 1996 v Atlantě. Na hrách v Aténách 2004 jej olympionici zvolili na další osmileté období, které oštěpaři loni v Londýně vypršelo. Díky zvolení do komise byl i členem samotného MOV.

Komise aktivních sportovců MOV vznikla v roce 1981, aby mohla hájit jejich zájmy. Komise je složena z dvanácti sportovců, z toho osmi zástupců letních sportů a čtyř zimních; schází se jednou až dvakrát ročně. Předseda komise je členem výkonného výboru MOV a komise jeho prostřednictvím může podávat své návrhy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články