Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Začíná nová euroligová sezona. Fenerbahce Jana Veselého prahne po titulu

Istanbul - Stalo se to letos v Berlíně 15. května okolo jedenácté večer. Pouhé dvě vteřiny dělily Jana Veselého a jeho spoluhráče z Fenerbahce od vítězství v Eurolize. Jenže Viktor Khryapa z CSKA Moskva vrátil po útočném doskoku míč do obroučky a posunul finálový duel do prodloužení. V něm už si ruský velkoklub finálový triumf pohlídal a zatímco jeho hráči na palubovce křepčili s mistrovskou trofejí, Jan Veselý mlčky prošel novinářskou mixzónou. Uplynulá klubová sezona pro něj skončila nešťastně, ve finále minul devět trestných hodů. O to větší motivaci cítí na prahu té nové. "Máme tu rozdělanou práci, kterou bychom měli dokončit," naznačil český reprezentant, kam míří ambice Fenerbahce.

Jan Veselý
zdroj: Getty Images autor: Aykut Akici

Veselý je po odchodu Tomáše Satoranského z Barcelony do Washingtonu jedním ze dvou českých zástupců v elitní euroligové společnosti (tím druhým je americký křídelník, hrající za českou reprezentaci Blake Schilb v klubu Galatasaray Istanbul). Turecký šampion může i s jeho pomocí opět dojít hodně daleko. Má proto všechny předpoklady.

Úderná osa týmu zůstala nezměněná, ať už se jedná o hbitého amerického rozehrávače Bobbyho Dixona, důrazné srbské dříče Kaliniče s Bogdanovičem, nebo zarostlého italského střelce Datomeho. Na vše opět dohlíží excentrický srbský kouč Željko Obradovič, který dovedl své týmy už k rekordním osmi euroligovým titulům.

Jan Veselý získal v jeho rotaci velmi důležitou úlohu, do většiny zápasů vloni nastupoval v zahajovací pětce. Zlepšil obrannou činnost a neschovával se ani při vyrovnaných koncovkách. Statisticky tak prožil nejvydařenější euroligový ročník. Během 23 zápasů zapsal v průměru 12 bodů, s necelými sedmi doskoky na utkání byl třetím nejlepším hráčem soutěže. K tomu se jako první Čech dočkal ocenění pro nejužitečnějšího hráče za měsíc leden a na konci sezony i umístění v první euroligové pětce.

Navíc se od začátku svého angažmá stal oblíbencem fanoušků. Jeho explozivní akce a důrazné smeče dostávají už tak emocemi překypující turecké diváky do varu. "Jane, létej zase vysoko," přejí si Veselého příznivci na sociálních sítích. "Jeho styl hry je dechberoucí," tvrdili nadšeně už při Final Four před dvěma lety v Madridu. Vztah Veselého a diváků je vzájemný, jejich přízeň ho nabíjí energií k dalším basketbalovým explozím. 

"Nejvíc ze všeho se těším na naše fanoušky," napsal český pivot na svém oficiálním facebookovém profilu začátkem října. Fenerbahce sezonu načalo ziskem tureckého Prezidentského poháru. Mezi největší konkurenty v cestě za titulem bude podobně jako v minulé sezoně patřit obhájce prvenství CSKA Moskva, španělští obři Real s Barcelonou nebo městští rivalové Galatasaray či Efes.

Nový formát Euroligy a finále v Turecku

Jízdní řád Euroligy vstupuje do nové éry. Po diplomatických a dokonce i soudních tahanicích mezi zástupci FIBA (Mezinárodní basketbalové federace) a Euroligy o to, kdo bude nejprestižnější evropskou klubovou soutěž řídit, se pro letošní rok dramaticky mění formát soutěže. Zredukoval se počet týmů z 24 na 16 a účastníci namísto čtyř základních skupin budou od října do dubna působit společně v jedné jediné. Čeká je 30 zápasů a nejlepší osmička postoupí do čtvrtfinále. Final Four bude po pěti letech opět hostit Istanbul (o přidělení pořadatelství jsme psali ZDE). Při účasti čtyř klubů z největšího tureckého města je poměrně slušná šance, že se minimálně jeden z nich na finálový turnaj probojuje. Atmosféra v 16tisícové aréně Sinana Erdena by tak mohla být naprosto ohlušující. A hráči Fenerbahce doufají, že publikum bude nakloněno právě jim. Za splněním své mise vyráží tým Jana Veselého v pátek večer, kdy na své palubovce přivítá německý Bamberg.


Zdroj
ČT sport, euroleague.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články