Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Za polárním kruhem začíná SP běžců na lyžích

Praha - O víkendu v Laponsku, v zemi takřka věčného sněhu a ledu, začne závodem Světového poháru sezona v běhu na lyžích, jejímž vrcholem bude mistrovství světa na přelomu února a března v Mekce běžeckého lyžování v Oslu. Úvodní závod v Gällivare, zhruba 70 kilometrů severně od Polárního kruhu, může leccos napovědět o rozložení sil. Ačkoli na Nové Město na Moravě, tradiční baštu běžeckého lyžování, v kalendáři světového poháru místo opět nezbylo, domácí fanoušci o největší hvězdy bílé stopy nepřijdou. Na českém území by se měl kolotoč SP zastavit v polovině ledna, kdy se pořadatelství ujme Liberec.

Druhý muž loňského celkového pořadí Lukáš Bauer pojede v Gällivare po nemoci. Jeho hlavní rival a vítěz SP Petter Northug kvůli zdravotním potížím start nakonec v pátek odvolal. Na startu budou běžci z šestadvaceti zemí a velká pozornost bude upřena na domácí favority a obhájce vítězství z téhož závodu z roku 2008 Marcuse Hellnera, třetího muže loňského celkového pořadí SP, a Charlotte Kallaovou, kteří budou na domácí trati opět velmi silní. Kallaová v Gällivare vyrůstala a Hellner se do Laponska přestěhoval z jihu Švédska kvůli lepším tréninkovým podmínkám.

Na programu jsou sobotní závody s intervalovým startem na 10 km pro ženy a 15 km pro muže volnou technikou a nedělní štafety. Dvojnásobný bronzový medailista z olympiády ve Vancouveru Bauer původně uvažoval, že by kvůli tréninkovému výpadku závody v Gällivare vynechal, ale nakonec se rozhodl, že pojede. Vynechá však štafetu na 4x10 km, do níž tak nastoupí Martin Jakš, Jiří Magál, Dušan Kožíšek a Martin Koukal. Všech pět mužů pojede sobotní volnou patnáctku, do závodu žen zasáhnou tři reprezentantky Eva Nývltová, Iva Janečková a Klára Moravcová. Čtvrtá žena odpovídající výkonnosti do štafety v českém týmu není.

V roli obhájců velkých křišťálových globů budou v nové sezoně Světového poháru Nor Petter Northug a Polka Justyna Kowalczyková. "Konečně už je konec tréninku a začnou závody. Ale je pravda, že po olympijské sezoně se psychicky zkoncentrovat na další rok je stále těžší a těžší," připustila sedmadvacetiletá lyžařka. Roli české jedničky potvrdil v předchozím ročníku Lukáš Bauer, který nestačil pouze na suverénního Northuga a dosáhl druhého nejlepšího výsledku v kariéře. Lépe si Bauer vedl pouze v sezoně 2007/08, kdy jako dosud jediný český běžec celý seriál vyhrál.

Pro běžce bude v letošní sezoně vrcholem nejen mistrovství světa na slavném Holmenkollenu, ale také Tour de Ski na přelomu roku, které Bauer už dvakrát vyhrál a chce opět útočit na nejvyšší pozici. Tentokrát ale v programu etapového závodu nejsou klání na územím České republiky, ve Vesci v Liberci se však pojede sprint Světového poháru 15.–16. ledna.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo/Armando Trovati
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články