Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Wimbledon i Fed Cup patřil Češkám, Berdych marně čekal na svůj sen

Praha – Nihil novi sub sole, chtělo by se říct o českém tenisu v roce 2014. Tahouni Petra Kvitová a Tomáš Berdych, výhra ve Fed Cupu, semifinále Davis Cupu. Letošní rok však může být také sezonou, kterou se mnohé změny odstartují. Leccos naznačilo překvapení na juniorce US Open, výměna trenérů u Berdycha nebo vzrůstající sebevědomí Karolíny Plíškové. Úspěšné časy českého tenisu, zdá se, nekončí.

Kvitová má za sebou druhý nejlepší rok v kariéře. Podruhé opanovala Wimbledon, pomohla tenistkám k dalšímu triumfu ve Fed Cupu a v žebříčku dvouhry se posunula na čtvrté místo. Ale pěkně popořadě.

Vstup do sezony se české jedničce vůbec nevydařil. Kvitová se rozloučila s Australian Open už v prvním kole, když nestačila na Thajku Luksiku Kumkhumovou. "Nehrála jsem dobře. Nepředvedla jsem svoji hru, na které jsem před sezonou pracovala. Příprava byla skvělá, ale asi jsem moc chtěla," prohlásila bezprostředně po nešťastném utkání Kvitová.

Navíc ani další výsledky nevypadaly zrovna optimisticky: čtvrtfinále v Dauhá, 1. kolo v Dubaji, osmifinále v Indian Wells, čtvrtfinále v Miami, na antuce pak došla Kvitová nejdál do semifinále v Madridu, na trávě před Wimbledonem skončila v Eastbourne ve čtvrtfinále. Úvodní kolo Fed Cupu kvůli nemoci Kvitová vynechala, před londýnským vrcholem ji zase trápilo svalové zranění. Prostě žádný zázrak.

Český Wimbledon

I přes menší zdravotní komplikace se nejlepší česká tenistka posledních let stihla na Wimbledon výborně připravit. Kvitová v Londýně postoupila se ztrátou jediného setu podruhé v kariéře do finále. V roce 2011 v něm porazila Rusku Marii Šarapovovou, letos ji ve finále vyzvala někdy až příliš sebevědomá Kanaďanka Eugenie Bouchardová. Česká hráčka na kurtu jasně dominovala a získala svůj druhý grandslamový titul.

Při slavnostním vyhlášení už s vítězným talířem v náručí se jí na chvilku zlomil hlas a v očích měla slzy dojetí. "Neřekla bych, že to je lepší, ale je nádherné zase po třech letech držet trofej," pronesla tehdy.

Kvitová se po finále dočkala ovací publika i pochvaly od velkých jmen světového tenisu. Trojnásobný král Wimbledonu z let 1981, 1983 a 1984 Joe McEnroe zápas komentoval pro BBC a tvrdil, že viděl jeden z nejlepších výkonů na centrkurtu v All England Clubu. "Kvitová trefovala míč úžasně čistě a razantně," ocenil McEnroe. "Když se jí daří, tak vás dožene k pocitu zmaru a k bezmoci," řekl americký bouřlivák.

V Londýně však nezářila pouze Kvitová. Poprvé v otevřené éře tenisu se do osmifinále majoru probojovaly čtyři české tenistky. Vedle Kvitové také Barbora Záhlavová-Strýcová, Lucie Šafářová a teprve devatenáctiletá kvalifikantka Tereza Smitková. Mezi poslední šestnáctkou ji však deklasovala Šafářová, na niž uhrála jen dva gamy. Na turnaji zahrála Smitková druhý nejvyšší počet es – 30, když ji v této statistice předčila jen Kvitová.

Premiérově také na londýnské trávě postoupily mezi poslední osmičku hráček tři Češky. Na raketě Kvitové skončila nejlépe Záhlavová-Strýcová a v semifinále také životní tenis hrající Šafářová.

Přechod z travnatého povrchu na americké betony se však Kvitové příliš nepovedl. Až týden před startem US Open se chytla a ovládla turnaj v New Havenu. "V Montrealu to opravdu nebylo dobré, i když jsem se tam cítila dobře. V Cincinnati jsem se snažila, ale nenašla jsem sebedůvěru. Byly to pro mě opravdu těžké týdny. Ale tady už jsem hrála od prvního zápasu velmi dobře," řekla Kvitová po finálovém triumfu. Ten nejdůležitější turnaj na betonu ale Kvitová nezvládla, na US Open skončila už ve 3. kole na raketě kvalifikantky Aleksandry Kruničové.

V té době stály před Kvitovou dva cíle. Vyhrát Fed Cup a uspět na Turnaji mistryň. Účast na klání v Singapuru si zajistila triumfem v čínském Wu-chanu, kde opět porazila Kanaďanku Bouchardovou. "Kdyby mi někdo po Australian Open řekl, že mám šanci vyhrát Wimbledon a bojovat o Singapur, asi těžko bych mu věřila," řekla po finále Kvitová.

Na letošní Turnaj mistryň ovšem Kvitová nebude vzpomínat s láskou, vyhrála jen nad Ruskou Marií Šarapovovou a skončila už v základní skupině. Oslňující vrchol sezony ale přece jen přišel. Konečně se Kvitové podařilo ve finále Fed Cupu vybojovat rozhodující bod a vychutnat si ovace pražské O2 areny.

Kvitová dovršila další vítěznou pouť českých tenistek – třetí za poslední čtyři roky. Je třeba připomenout, že cesta to nebyla vůbec jednoduchá – začala v chladném Španělsku, kde Češky udolaly srdnatě hrající domácí tenistky až v rozhodující čtyřhře, pokračovala proti tradičně silným Italkám a vyvrcholila duelem proti odhodlaným Němkám, kterým ve vyrovnaných zápasech nechybělo k vítězství mnoho.

Kvitová – a ti druzí…

Na rozdíl od Kvitové se první grand slam sezony Australian Open vydařil Berdychovi. I když slovo vydařil zde může znít relativně. Semifinálová účast je nesporně velkým výsledkem, ale český tenista baží už několikátým rokem po grandslamovém triumfu. V Melbourne nestačil v boji o finále na pozdějšího vítěze Stanislase Wawrinku, který si tak svůj sen splnil.

Berdych chce kvůli svému cíli obětovat mnohé. I proto poté, co pomohl českému týmu vybojovat postup přes Nizozemsko do čtvrtfinále Davis Cupu, oznámil, že letos už startovat v českém týmu nebude. Češi se utkali s Japonskem, které měl táhnout Kei Nišikori, tenista, jemuž patří budoucnost. Nakonec však kvůli zranění nenastoupil a pro český tým, který vedl poprvé jako jednička Lukáš Rosol, to byla mnohem snadnější úloha.

V semifinále se do české snahy o obhajobu postavil tenisový kolos. Francie se rozhodla obhájce hostit na dvorcích Rolanda Garrose. Vrátil se i Berdych, ale na odhodlané francouzské bojovníky Češi neměli a poprvé od roku 2011 našli v Davis Cupu přemožitele. Štěpánka navíc ve čtyřhře zradila bolavá záda, poprvé od finále v Barceloně dvojice Štěpánek, Berdych debl prohrála, a velkolepá dvouletá jízda týmu pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila tak na pařížské antuce skončila.

Berdych přesto zažil velmi úspěšný rok. Řečí čísel: Pět turnajových finále, z toho dva triumfy- v Rotterdamu a ve Stockholmu. Navíc nutno připočíst i jeden deblový titul s Janem Hájkem v Kataru. Popáté v řadě zakončila česká jednička rok na Turnaji mistrů. Co naplat, že to nebyla tečka z nejpovedenějších, Berdych si podobně jako Kvitová připsal jen jediné vítězství a nepostoupil do semifinále. Celkem vyhrál 55 zápasů ze 77. "Najdou se místa, která bych mohl mít lepší. Aspoň bude prostor to příští rok vylepšit. Z lepších momentů to byl určitě začátek roku, ať semifinále v Austrálii, Rotterdam, finále v Dubaji," uvedl Berdych.

Místo Lendla Vellverdu

A na závěr sezony ještě dlouho očekávaná tečka. Berdychovy námluvy s Ivanem Lendlem coby novým trenérem neklaply a mediální mumraj se načas uklidnil. Až přišlo oznámení, že českého tenistu nově povede Dani Vallverdu z Venezuely, který dříve spolupracoval s Britem Andym Murraym. Berdych zároveň uvedl, že ukončil spolupráci s Tomášem Krupou a kondičním trenérem Davidem Vydrou. "Udělal jsem to kvůli změně. Nejde o to, že by bylo něco špatně nebo dobře. Je to čistě otázka změny, kterou jsem chtěl udělat. To je celá podstata. V mém věku je potřeba něco udělat kvůli vývoji a posunu dál," uvedl Berdych.

Zatímco Berdych v roce 2015 oslaví kulaté třicáté narozeniny, Karolíně Plíškové bude teprve 23 a nejlepší léta ji pravděpodobně ještě čekají. Už letos však stačila hrát v pěti finále turnajů WTA a z toho dva z nich vyhrát. I to ji vyneslo do širší nominace na finále Fed Cupu a kdo ví, jestli se brzy nestane oporou národního týmu.

Český tenis rodí jeden talent za druhým, a jestli visí otazník nad budoucností Karolíny Plíškové, pak dvakrát tak velký spočívá nad kariérou ještě o šest let mladší Marie Bouzkové. Ta senzačně vyhrála juniorku na US Open.

Nic nového pod sluncem? Vlastně ne tak docela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články