Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vzhůru do Stockholmu, krasobruslařský šampionát začíná

Zhruba půl hodiny před začátkem a hodinu a půl před první českou jízdou vás chci všechny pozvat ke sledování evropského šampionátu ze Stockholmu. Tedy – já vás zvu z Prahy, ale do Stockholmu, kde se mistrovství koná ve slavné a krásné hale Globen. Budeme zkrátka zase muset všichni zapojit trochu fantazie, abychom se tam přenesli alespoň zdánlivě a dokázali se vcítit do atmosféry přímo v aréně. Naštěstí krasobruslení je sport, který fantazii probudit umí, takže věřím, že se nám to povede.

Ilustrační foto

Dnes jsou ve Švédsku dvě soutěže a my vám je nabídneme samozřejmě živě na ČT sport, než se přidá televizní vysílání, náruživí fanoušci krasobruslení se mohou dívat právě na náš web. Novinkou je, že i webový přenos bude, aspoň občas, komentovaný.

Dnešní program by tedy měl vypadat takto:

Krátký program mužů: Živě na webu od 10:50, komentovaný na webu zhruba od 13:05 a živě na ČT sport od 14:10.

Krátké tance: Živě na webu od 17:45 bez komentáře, živě na ČT sport od 20:50.

Co nás čeká

V krátkém programu mužů se představí i tři Češi, Pavel Kaška (už v 11:38), Petr Coufal (v 14:06) a Michal Březina (jako úplně poslední, v 15:34). Březina pojede v závěrečné rozjížďce, která se zdá být nejsilnější, jsou v ní i dva nejlepší Rusové Voronov a Kovtun a Španěl Fernández.

Krátký program podle mne ale o medailích ještě nerozhodne. V dosavadním průběhu sezony totiž žádný z Evropanů nepředváděl vyloženě stabilní výkony a ani chyba v krátkém programu tedy nemusí žádného z favoritů připravit o stupně vítězů. Poznáme alespoň, v jakém rozpoložení a v jaké závodní formě jednotliví krasobruslaři ve Stockholmu jsou. To ani tréninky nenapoví, Březinovi se v nich ale dařilo.

V soutěži v tancích na ledě uvidíme jen jediný český, vlastně česko-kanadský pár. Michal Češka totiž závodí s Kanaďankou Cortney Mansourovou a trénují hlavně v Torontu. Letošek je jejich teprve druhou společnou sezonou, a tak je to pro ně pověstná zkouška ohněm. Cílem je v první řadě postup do volných tanců. Nebude to ale úplně jednoduché, na startu je totiž vysoký počet třiceti tanečních párů. Češka s Mansourovou pojedou v 18:54.

Krátký tanec přináší letos několik novinek. Rusové představují nové páry, Francouzi sice ne úplně novou, ale nově úplně senzační dvojici Papadakisová, Cizeron. A poprvé na velké akci uvidíme i nový krátký tanec. Letos je to paso doble a v pravidlech je velmi zajímavě vyřešeno, jak se má zařadit sekvence převzatá z původního povinného tance. Zdá se, že v létě se tvůrci pravidel ve své kreativitě vůbec nedali zahanbit kreativitou, kterou už dlouhé roky obdivujeme u choreografů.

Něco ze zákulisí

Ze zákulisí dnes vybírám pohled na webové stránky organizátorů. Švédové se totiž vytáhli a pro krasobruslařské internetové fanoušky připravili i vysvětlení některých krasobruslařských pojmů včetně bodovacího systému a skoků. Jestli chcete nápovědu, jak se rozliší salchow od axela a flip od lutze, můžete se podívat na obrázky a popis.

Pokud ale z pohledu na ty obrázky vyčtete jen to, že se vám zdají být skoro stejné, nezlobte se na mne ani na Švédy. On se ten rozdíl nevysvětluje a nekreslí úplně snadno.

Jedinou chybou těch stránek je asi to, že nejsou česky. Můžete si je pročíst, pokud vládnete angličtinou nebo – pochopitelně – švédštinou.

A teď už vzhůru na to! Låt oss gå! Na slyšenou ve vysílání.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články