Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vzdušná formule 1 je zpět. Red Bull Air Race i s Šonkou startuje v SAE

Praha – Je to nejrychlejší motoristická série na světě a někteří ji označují za formuli 1 ve vzduchu. Mezinárodní seriál leteckých závodů Red Bull Air Race se po tříleté pauze opět vrací a na startu prvního podniku, jež se koná v Abu Dhabi, bude i český pilot Martin Šonka. Přímý přenos prvního závodu sledujte od 13:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Maďar Peter Besenyei během závodu Red Bull Air Race
zdroj: ČTK autor: Koller Jan

Populární seriál závodů v letecké akrobacii, v němž piloti prolétávají slalomovou dráhu na čas rychlostí dosahující až 340 kilometrovou za hodinu, byl po osmi sezonách přerušen v roce 2010. Důvodem byly organizační problémy a bezpečnost. "Red bull potřeboval překopat systém závodů a systém financování, protože je to velice nákladná záležitost," řekl komentátor ČT sport Jiří Hölzel, který má Red Bull Air Race na starosti.

Od letošní sezony tak všechny stroje mají stejné motor a vrtule a končí tak zvýhodnění bohatých týmů. "Všichni piloti jsou nyní na stejné startovní čáře a bude to pouze o jejich umění," prozradil Hölzel. Upraveny byly rovněž pilony, kterými piloti prolétají. Jejich výška byla změněna z dvaceti na pětadvacet metrů. Úpravami však prošla ještě celá řada dalších věcí.

Seriál se nově skládá z osmi závodů, které se konají v sedmi státech na třech kontinentech. Kromě Spojených arabských emirátů se letci představí například i v Malajsii, USA nebo také v Polsku či Velké Británii.

V elitní kategorii budou o celkové prvenství bojovat dvanáct pilotů, mezi nimiž bude kromě obhájce titulu Angličana Paula Bonhomma, mistra světa z roku 2008 Hannese Archa z Rakouska či legendy Petera Beseyeie z Maďarska i Čech Martin Šonka, který měl v seriálu premiéru v roce 2010 a získal v něm dva body.

Zajímavým doplňkem bude i nový Challenger Cup, jež bude na programu vždy před hlavním závodem, a představí se v něm ne tak zkušení piloti. I v něm bude mít Česká republika svého zástupce, a to Petra Kopfsteina.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Hölzel

Piloti:

Red Bull Air Race: Hannes Arch (Rakousko), Kirby Chambliss (USA), Nigel Lamb (Velká Británie), Matt Hall (Austrálie), Peter Besenyei (Maďarsko), Nicolas Ivanoff (Francie), Michael Goulian (USA), Matthias Dolderer (Německo), Yoshi Muroya (Japonsko), Pete McLeod (Kanada), Martin Šonka (Česká republika).

Challenger Cup: Tom Bennett (Velká Británie), Mikael Brageot (Francie), Petr Kopfstein (Česká republika), Peter Podlunsek (Slovinsko), Danie Ryfa (Švédsko), Juan Velarde (Španělsko), Mikael Brageot (Francie), Claudius Spiegel (Německo)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články