Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vyléčený badmintonista Koukal: Rakovina mi změnila život

Praha – Pětinásobný mistr republiky v badmintonu Petr Koukal během své upěšné kariéry odehrál spoustu náročných zápasů. Ten nejtěžší ale musel zvládnout minulý rok, kdy bojoval s rakovinou varlat. Přišel na ni vlastně šťastnou náhodou a divil se, že nikdy dřív o této zákeřné nemoci neslyšel. Nyní to chce změnit tím, že o svém problému natáčí časosběrný dokument. Jmenuje se Cesta snu aneb všechny nejlepší věci na světě nejsou věci.

Petr Koukal
zdroj: ČT24

Svou diagnózu se úspěšný sportovec dozvěděl ve 24 letech, na vrcholu fyzických sil. Zrovna se vrátil ze světového turnaje v Německu, na kterém postoupil až do semifinále, a věřil, že jeho úspěšné kariéře nic nestojí v cestě. Mýlil se. "V tu chvíli, kdy je člověk úplně nahoře, přijde zpráva, která vás naprosto srazí na kolena," vzpomněl na nejtěžší dny Petr Koukal v pořadu ČT24 Před půlnocí.

Ještě větší šok pro něj byl, jak rychle se musel s nemocí vypořádat. Jedno zářijové pondělí šel na první vyšetření a hned ve středu musel podstoupit operaci. "Je to šílený, je to strašně rychlý," uvažuje s tím, že překotnost všech událostí mu na druhou stranu vlastně pomohla. "Nemusel jsem měsíce čekat na zahájení léčby a tolik se stresovat. Všechno šlo ráz naráz," dodal.

Petr Koukal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

S nemocí se Petr Koukal pral asi čtyři měsíce, během nichž absolvoval tři chemoterapie a operaci nádoru. Až nyní, po roce, ale může prohlásit, že rakovinu dostal pod kontrolu. Přesto tvrdí, že boj o holý život mu naprosto změnil priority.

Rakovina varlat je celkem vzácný typ nádoru. Úspěšně ji sice překonala hvězda světové cyklistiky Lance Armstrong, ale pro veřejnost stále zůstává neznámou. Právě to chce nyní badmintonista Koukal změnit. "Je strašně důležité, aby o tom lidé věděli. Aby měli tu vědomost, že když se to zachytí včas, tak to mohou úspěšně zvládnout, stejně jako já," tvrdí Koukal.

Cesta snu by měl být motivační film, věří Koukal

Jedním ze způsobů, jak upozornit na zákeřnou nemoc, jež ohrožuje všechny mladé muže ve věku 20–35 let, je připravovaný dokument Cesta snu, na kterém se sportovec podílí i autorsky. Časosběrnou metodou jsou zde zachycovány všechny zlomové okamžiky Koukalovy cesty ke zdraví.

Je nám líto, video expirovalo.
Před půlnocí

"Díky tomuto příběhu by se mohlo pomoci podobně postiženým lidem, aby mohli věřit nejen v uzdravení, ale i v návrat do normálního života," myslí si Koukal, který zároveň doufá, že tím nejlepším happyendem dokumentu bude jeho účast na olympiádě v Londýně v roce 2012.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články