Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Výkon před výkonem? Sex před zápasem jako zklidňující droga

Praha – Nejen správná fyzická příprava hraje před sportovním kláním klíčovou roli. Například také sex může hráče uvolnit a nabít ho pozitivními emocemi. Podle psychiatra a sexuologa Jaroslava Zvěřiny je sex především pro muže zklidňující droga a zdroj pozitivních emocí. Jeho účinky však nelze nejen v přípravě před sportovním utkáním zevšeobecnit.

Psychiatr a sexuolog Jaroslav Zvěřina
zdroj: ČT4

"Sex je zejména pro muže výrazná zklidňující droga. Sex přináší do organismu endorfiny a kanabinoidy. Působí antiagresívně a protistresově. Na muže by měl působit uklidňujícím a relaxačním účinkem," uvedl sexuolog Jaroslav Zvěřina v pořadu Studio fotbal extra. "Sex je zásadně zdrojem pozitivních emocí. A nemá dlouhodobé negativní účinky. Určitě je lepší, když si chlap užije sexu, než když se ztříská do němoty. To potom má dlouhodobé negativní účinky," dodal.

Radikální závěry však z toho dělat nelze. Zvěřina upozornil, že sex může mít v konkrétních případech i negativní účinek. "Je to velice individuální záležitost. Momentální sex může mít povahu banální, na druhou stranu to může být situační záležitost, která vyvolá spoustu negativních konotací," řekl Zvěřina.

Významný je rozdíl mezi následky sexu u mužů a u žen. "Zatímco u žen se tvrdí, že orgasmus je nabudí a stimuluje, u mužů je to spíše naopak," uvedl Zvěřina s tím, že jsou známy i případy, kdy se ženy sexem záměrně nabudily na fyzický výkon.

Pro kondičního trenéra Jana Netschera je důležitý výsledek přípravy na sportovní zápas. Pokud by měl k dobrému výkonu na hřišti dopomoci sex, nebrání se tomu. "Hráč, který noc probdí, tak je na tom určitě hůř, než ten, který si dá jedno pivo a noc prospí. To se týká i sexu. Kdybych měl v mužstvu nervózního hráče, tak mu sex doporučím. Nejdůležitější je, aby hráč byl druhý den připravený," myslí si Netscher.

Souhlasí s ním i hokejový trenér Martin Hosták: "Fyzicky umíme hráče připravit, ale to, co předvede večer před zápasem, nikdo ovlivnit neumí. Alkohol ne, ani pivo bych nedoporučil. Ale kladu důraz na to, aby byli hráči dostatečně odpočinutí. Spánek je nejlepší regenerace. A sex? Proč ne. Někomu to pomůže usnout."

Také bývalý slavný fotbalový kanonýr Ronaldo nedávno promluvil na téma, zda sportovcům před zápasy či závody škodí sex. Ronaldo je přesvědčen, že ne. "Není pravda, že sex snižuje výkonnost. Mnohem víc vás unaví masturbace," prohlásil autor rekordních 15 branek na světových šampionátech, který s fotbalem skončil letos v únoru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články