Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vuelta 2017: Pole překypující favority a Contadorova rozlučka

Je to velmi prestižní pole závodníků. Tři bývalí vítězové, čtyřnásobný král Tour de France a spousta mladých talentů jsou ve startovní listině letošní Vuelty. Kdo z nich se v Madridu za tři týdny postaví na vítězné pódium poslední Grand Tour sezony?

Chris Froome (32, Velká Británie, Team Sky)

*****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2013, 2015, 2016, 2017)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 2. (2011, 2014, 2016)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (1.)

Vztah Chrise Froome a vrcholného španělského závodu má za sebou množství peripetií. Přitom by se dalo tvrdit, že v jistém smyslu jde o nejdůležitější podnik Froomovy kariéry – v roce 2011 se totiž ve Španělsku vyšvihl k výtečnému výkonu, který mu zachránil kariéru v Teamu Sky, rozžehnal jej s Bradleym Wigginsem a předznamenal jeho další úspěchy.

Od té doby si Froome na Vueltě vyjel další dvě místa na vítězném pódiu, v roce 2014 ale prohrál s Albertem Contadorem a loni nestačil na Naira Quintanu. Podaří se mu letos konečně protrhnout svou sice velmi úspěšnou, nikoliv ale vítěznou sérii na Vueltě? Pokud by se Britovi podařilo zvítězit, šlo by o první double Tour–Vuelta po devětatřiceti letech.

Pro začátek může být velmi spokojen se svým týmem. V devítce, kterou Sky do Španělska přivezlo, figurují vynikající vrchař Wout Poels, skvělí domácí domestici Mikel Nieve a David López nebo spolehliví "tahači" pro roviny Christian Knees s Ianem Stannardem. O takové podpoře se Froomovým soupeřům může jen zdát.

Navíc se mnoho namluvilo o tom, že Froome načasoval formu na později, aby měl více šancí. Nadšený sice nebude s počtem kopcovitých etap v prvním týdnu, kde hrozí pro favority nebezpečí – viz loňský Contadorův atak, který pohřbil Froomovy šance –, i tak ale není většího favorita, který má velkou motivaci získat první Grand Tour mimo Tour de France.

Vincenzo Nibali (32, Itálie, Bahrajn–Merida)

****

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2010)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (3.)

Až po Vueltě odejde z profesionálního pelotonu Alberto Contador, zůstane jeho součastník Vincenzo Nibali jediným aktivním závodníkem, který dokázal vyhrát všechny tři třítýdenní závody (v historii se to povedlo pouze šesti cyklistům). Vizitka italské legendy je ucházející a zaslouží si nejvyšší možný respekt.

I proto bylo frustrující sledovat závodníka Nibaliho formátu před několika měsící na Giru, kdy se spolu s Nairem Quintanou marně snažili dostihnout Toma Dumoulina. Bylo kolem toho spousta debat – ta největší z nich se týkala Dumoulinových zažívacích potíží, kterých se Nibali neváhal využít. Bylo to proti cyklistické etice, nebo ne? Názory se různí.

S třetí příčkou nemohl být Nibali spokojen, motivace pro Vueltu je tedy ta nejvyšší – vyhrát a porazit tak vůbec poprvé (!) na třítýdenním závodě Chrise Frooma. Slabinou by rozhodně neměl být tým se zkušenými Manuelem Boarem, Javierem Morenem, Francem Pellizottim a Giovannim Viscontim. Ve Španělsku navíc bude pomáhat i Nibaliho mladší bratr Antonio.

Nibali má navíc jednu velkou výhodu. V čase, kdy většina jeho soupeřů cedila krev v Alpách a Pyrenejích, mohl si italský jezdec v poklidu časovat formu a šetřit síly. Jeho rozjezdový závod si vybral Kolem Polska, kde sice nezářil, ale to také ani nemusel být cíl. Nibali se určitě nebude zlobit, když mu devátá příčka poslouží jako pevný odrazový můstek pro Vueltu.

Fabio Aru (27, Itálie, Astana)

***

Nejlepší výsledek: Vuelta (1., 2015)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (5.)

Fabio Aru se letos pustí do neznámých vod. Nikdy ve své kariéře totiž ještě neabsolvoval dvojboj Tour–Vuelta, který se už ukázal v minulosti osudným mnoha zasloužilejším závodníkům, než jakým je sedmadvacetiletý rodák ze Sardinie. Po červencové Tour, kdy ve třetím týdnu už nestačil soupeřům, se Aru po dvou letech vrací do Španělska.

V roce 2015 tu naháněl Toma Dumoulina tak dlouho, až nizozemský závodník v předposlední etapě tlak nevydržel a ztratil vedení. Šlo o Aruovo první a dosud také poslední vítězství v třítýdenním závodě, kterému se od té doby nedokázal přiblížit. Ani na startu letošní Vuelty ale není mnoho indicií, že by měl své letošní velmi kvalitní soupeře porazit.

Alespoň v jednom má však Aru důvody k optimismu. Na rozdíl od Tour, kdy mu téměř na denním pořádku chyběli domestici, bude mít na Vueltě adekvátní podporu. Astana totiž do Španělska přiváží domácího Pella Bilbaa, Alexeje Lutsenka či věčného lazara Miguela Ángela Lópeze, který se po mnoha zdravotních trablech snad už definitivně vrací do pelotonu.

Romain Bardet (26, Francie, Ag2r La Mondiale)

***

Nejlepší výsledek: Tour de France (2., 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: –
Nejlepší letošní výsledek: Tour de France (3.)

Nakonec to byl úspěšný souboj. Romain Bardet chtěl v závěrečných etapách Tour de France ještě přitlačit pod kotlem a překazit Froomův triumf. Namísto toho měl v marseilleské časovce nakonec plné ruce práce s tím, aby vůbec uhájil pódium. Jediná vteřina rozhodla o tom, že to byl úspěšný boj a Bardet na stupínek na Elysejských polích skutečně vystoupal.

Bardet je sympatickým typem závodníka – odvážný natolik, že se nebojí vše vsadit na jednu kartu. Zároveň dostatečně přemýšlivý, aby si dokázal vybrat dobrý okamžik. Sledovat Bardeta ve Francii bylo navýsost atraktivní a fanoušci silniční cyklistiky mají to privilegium, že si šestadvacetiletého rodáka z Brioude užijí i v nadcházejícíh třech týdnech.

Bude to Bardetova španělská premiéra a první test toho, zda dokáže oba závody objet na vrcholné úrovni. Jelikož neexistuje precedens, těžko odhadovat, zda mu budou stačit síly a neuvadne v závěru Vuelty. Aby k tomu nedošlo, pro to vše udělají loajální domestici a sami vrchaři par excellence Alexandre Geniez a Domenico Pozzovivo.

Alberto Contador (34, Španělsko, Trek–Segafredo)

***

Nejlepší výsledek: Tour de France (1., 2007, 2009)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 1. (2008, 2012, 2014)
Nejlepší letošní výsledek: Paříž–Nice (2.)

Když se loučí legendy, je to vždy drásavé podívání. Jde o soumrak minulé doby, která se již nevrátí a sportovní konec hrdinů, kteří se ve svých nejsilnějších chvilkách dotknuli nesmrtelnosti. Albertu Contadorovi zbývá posledních 3297 kilometrů z jeho dlouholeté a nadmíru úspěšné cyklistické kariéry. Až se dojede do Madridu, bude vší slávě konec.

Jak se sluší na ambiciózního závodníka, který v tomto ční nad mnoha jinými v pelotonu, Contador se nechce loučit smířlivě. Tak, jako první část jeho kariéry proslula velkými triumfy, je ta druhá známa pro mnohdy sebevražedné útoky, kterými dokázal ovlivnit podobu závodů. Tak tomu bylo i na loňské Vueltě, kdy to byla Contadorova iniciativa, která nakonec rozhodla.

Trojnásobný vítěz Vuelty může dalším triumfem vyrovnat v historické tabulce Roberta Herase, takto pohádkový konec Contadorovy kariéry se ale před startem jako příliš pravděpodobný nejeví. Po zklamání z Tour, kdy to nakonec přes všechnu snahu stačilo pouze na devátou příčku, nejsou očekávání postavena kdovíjak vysoko.

Nyní ale už opravdu není co ztratit. Contador se bude v prvním týdnu pokoušet o minimalizaci ztrát, neboť krátké a prudké kopce nejsou jeho oblíbeným terénem. Pak přijdou útoky. Contador vedle sebe ve svém posledním závodě sice nemá neúnavného Baukeho Mollemu, ale Edward Theuns, Jarlinson Pantano nebo dlouholetý přítel Jesús Hernández jej nahradí.

Johan Esteban Chaves (27, Kolumbie, Orica–Scott)

**

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (2., 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 3. (2016)
Nejlepší letošní výsledek: Tour Down Under (2.)

Nejen Leopold König má potíže s kolenem. Po celé jaro šlo o problém, který sedmadvacetiletého Estebana Chavese držel mimo závody. Diváci o mnoho přišli – Chaves je jedním z nejzábavnějších závodníků, kteří se nebojí překvapivě nastoupit a roztančit startovní pole. Co víc, je i velmi úspěšný, což dosvědčují pódia z Gira i Vuelty.

Chaves zatím letos mnoho předvést nestihl a jak na Critériu du Dauphiné, tak na Tour de France nebyl ostatním jezdcům nebezpečným sokem. Změní se to na Vueltě, kde před rokem skončil třetí za Nairem Quintanou a Chrisem Froomem? Mladý Kolumbijec bude na španělských silnicích sdílet pozici lídra s dvojčaty Adamem a Simonem Yatesovými.

Jde o nezvyklý úkaz – tři závodníci na celkové pořadí v jednom týmu. Australská stáj Orica–Scott ale ubezpečuje, že k žádným neshodám nedojde. "Je to pro nás vzrušující výzva, ale naším jediným cílem je co nejlepší umístění v Madridu. Všichni tři jsou s tím srozumění," dušuje se sportovní ředitel Neil Stephens.

Těžko tak říct, kdo z tohoto tria bude mít navrch. Všichni jdou nadmíru schopní – oba Yatesové letos skončili v první desítce pořadí Gira a Tour a jsou jedněmi z nezářivějších talentů, které v silniční cyklistice vůbec jsou. Chavesova sezona je oproti nim notně bledá, ve Španělsku ale má tu pravou motivaci dokázat, že je britským bratrům naroveň.

Bob Jungels (24, Lucembursko, QuickStep–Floors)

**

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (6., 2016)
Nejlepší výsledek na Vueltě: DNF (2014)
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (8.)

Belgický QuickStep historicky nebýval ideálním útočištěm jezdců na celkové pořadí. Namísto toho se tým díky postavám Johana Museeuwa, Toma Boonena anebo také Zdeňka Štybara orientoval především na jarní klasiky. V posledních letech se ale pozornost stáje ředitele Patricka Lefevera obrací také na třitýdenní závody. 

Po osmém místě Boba Jungelse na Giru a šesté příčce Daniela Martina z Tour je nyní řada znovu na Jungelsovi, aby sbíral vavříny na Grand Tour. Konkurence je silná, ale mladý Lucemburčan jako by s každým závodem rostl a nabíral na síle. Sekundovat mu budou po zranění se vracející Julian Alaphilippe nebo vrchař budoucnosti, domácí Enric Mas.

Rafal Majka (27, Polsko, Bora–hansgrohe)

**

Nejlepší výsledek: Vuelta (3. 2015)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 3. (2015)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Polska (2.)

Německý tým Bora–hansgrohe přivedl před sezonou několik velkých jmen. Rafal Majka a Leopold König jsou těmi, od kterých se očekává úspěch na vrcholných etapových akcích – ten ale zatím vůbec nepřišel a akcie Bory museli zachraňovat umístěními ve druhé desítce mladí Patrick Konrad a Emanuel Buchmann. 

Majka se po svém odstoupení z Tour vrátil na domácím podniku Kolem Polska, kde jej jen těsně porazil talentovaný Dylan Teuns. Tlak na něj je velký – tým nepřivezl Petera Sagana a celá sestava tak ve Španělsku jede pro polského závodníka. Celá Bora věří, že po následující tři týdny bude celý svět sledovat Majku ve formě z Vuelty 2015 (3.) nebo Gira 2016 (5.).

Andrew Talansky (28, USA, Cannondale–Drapac)

**

Nejlepší výsledek: Critérium du Dauphiné (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Vueltě: 5. (2016)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Kalifornie (3.)

Američtí etapoví závodníci v post-Armstrongově éře, to je téma, o kterém by se daly psát buclaté diplomové práce. Dva z těch výraznějších jsou na startu Vuelty: zatímco Tejay van Garderen se už lovu velkých pódií vzdal a pokusí se vyhrát jednu z etap, Andrew Talansky pokračuje ve svém snažení. Je to s ním jako na houpačce, jednou nahoře a jednou dole.

Osmadvacetiletý Američan bývá často přehlížený a má se za to, že nedokáže vydržet tlak, který na špičkových závodnících na největších akcích leží. Není to ale úplně spravedlivé – Talansky ve své akriéře dokázal třikrát skončit v první desítce na Grand Tour a před rokem dokonce na Vueltě skončil pátý, tři a půl minuty od pódia.

Další šanci má nyní. Pro stáj Cannondale–Drapac jde o speciální čas, kdy se celý kolektiv ještě zcela nevzpamatoval z výtečného představení Rigoberta Urána na Tour de France. Talansky svého kolegu zřejmě napodobit nedokáže, umístění mezi prvními pěti není ale úplně zcestná ambice. Pomáhat budou Hugh Carthy, Lawson Craddock a Joe Dombrowski.

Ilnur Zakarin (27, Rusko, Kaťuša)

**

Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (5., 2017)
Nejlepší výsledek na Vueltě: –
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (5.)

Jak je na tom Ilnur Zakarin? Ruský jezdec přezdívaný Jeřáb z Tatarstánu letos skončil pátý na Giru, od té doby ale závodil jen dvakrát a mnoho nepředvedl. Schovává si své představení až do Španělska? Patrně, neboť lídr stáje Kaťuša už několikrát předvedl svou sílu a odolnost v kopcích, které se jen málokdo může rovnat.

Co Zakarina naopak sráželo dolů, byly slabé výkony v časovce, ale i to se zřejmě mění. Sedmadvacetiletý jezdec poveze ve čtyřicetikilometrové časovce dres ruského šampiona v jízdě proti chronometru, který získal v konkurenci Maxima Belkov nebo Antona Vorobjeva – tedy žádných outsiderů. Zakarin je nenápadným černým koněm letošní Vuelty.

OSTATNÍ FAVORITÉ:

Warren Barguil (25, Francie, Team Sunweb)
George Bennett (27, Nový Zéland, LottoNL–Jumbo)
Carlos Betancur (27, Kolumbie, Movistar)
Rohan Dennis (27, Austrálie, BMC)
Wilco Kelderman (26, Nizozemsko, Team Sunweb)
Louis Meintjes (25, JAR, UAE Team Emirates)
Maxime Monfort (34, Belgie, Lotto–Soudal)
Wout Poels (29, Nizozemsko, Team Sunweb)
Adam Yates (25, Velká Británie, Orica–Scott)
Simon Yates (25, Velká Británie, Orica–Scott)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články