Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vůbec to nechápu, hodnotí univerziádu Zabystřan. Češi v Lake Placid zdvojnásobili zisk medailí

Česká výprava odjížděla na univerziádu do amerického Lake Placid s cílem obhájit alespoň šest medailí z minulého ročníku. Lyžařská střela Zabystřan a biatlonové talenty však tyto ambice dvojnásobně předčili. Druhý nejlepší výsledek České republiky za posledních deset let na univerziádě podtrhlo pět zlatých medailí i hokejový bronz po osmnácti letech.

Českou sbírku otevřel stříbrem ve snowboardcrossu Jakub Žerava. Na nebezpečné trati Lake Placid dojel do cíle hned za Francouzem Benjaminem Gattazem a navázal tak na devět let starý zlatý triumf Evy Adamczykové (Samkové) z univerziády v Trentu. "Podmínky ve finále nebyly úplně ideální. Od rána pršelo a okamžitě jsme promokli. V rozjížďkách se mi moc nedařilo, ale nakonec jsem to prolomil," neskrýval radost čtyřiadvacetiletý student Karlovy univerzity.

Výkon stříbrného Žeravy ocenil i český reprezentační trenér Marek Jelínek. Zároveň upozornil na možné zdárné úspěchy snowboardistů v budoucnu. "Máme tady velmi mladý tým. Většina závodníků jsou v prvním ročníku vysoké školy, takže je to tým, který má určitě budoucnost. Doufejme však, že podobné akce už budou na lepších tratích, ať se o ně nemusím tak bát," kritizoval neupravený měkký sníh, jenž přirovnal k závodům motocrossu.

Naopak sněhová nadílka hrála do karet akrobatickému lyžaři Vojtěchovi Břeskému, který si v Big Airu vyskočil bronzové umístění. "Nebyla tady úplně malá konkurence. Mně ale na rozdíl od některých soupeřů vyhovovalo, že sněží. Nebál jsem se totiž do měkkého sněhu předvést triky, co jsem měl v plánu," prozradil.

Biatlonisté na univerziádě znovu nezklamali

Rozporuplné podmínky v Lake Placid přály i již tradiční skupině medailistů. Česká biatlonová výprava si na letošní zimní univerziádě vybojovala čtyři cenné kovy. Dvě bronzové medaile v individuálních závodech obstarala studentka Masarykovy univerzity Tereza Jandová. Třetí, tu nejcennější, přidala ve smíšené štafetě dvojic s Jakubem Kociánem.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandová s Kociánem vyhráli smíšenou štafetu biatlonistů

"Šli jsme do toho závodu s čistým štítem a chtěli jsme předvést to, co umíme, a to se povedlo. Sice tam nějaká ta chybička byla, ale pořád jsme měli dost času to opravit," řekla ke zlatému triumfu Jandová, která málem na univerziádě nestartovala kvůli problémům s holení.

Zlato ze závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru ovládla Kristýna Otcovská. "Tajně jsem v medaili doufala, ale po první ležce jsem si říkala, že to nevyjde," prozradila své myšlenky po třech chybách. Nakonec však svým soupeřkám nedala šanci a v Lake Placid zakončila biatlonovou sbírku dalším triumfem.

Je nám líto, video expirovalo.
Zabystřan s Otcovskou mají univerziádní zlato, hokejistky vybojovaly bronz

Zabystřan vyprášil stupně vítězů

Vůbec nejúspěšnějším českým reprezentantem byl v Americe alpský lyžař Jan Zabystřan. Na své poslední univerziádě posbíral neuvěřitelné tři zlaté a jednu bronzovou medaili. "Tajně jsem doufal, že bych tady mohl mít nějakou medaili. Ale že budou čtyři, to je něco neskutečného a vůbec to nechápu," svěřil se se svým překvapením.

Čtyřiadvacetiletý reprezentant se po návratu do Česka vrátí do rozběhlé sezony Světového poháru, ve které by rád své výkony z univerziády zopakoval. "Docela mě to nakoplo a doufám, že to předvedu ve svěťákách anebo mistrovství světa," řekl.

Pódiové umístění si po 18 letech urvaly i české hokejistky. Klíčovými duely v cestě za bronzem se jim na turnaji staly primárně střetnutí s výběrem Slovenska. A právě v posledním zápase porazily svěřenkyně Jakuba Peslara 3:1.

"Jsem neskutečně pyšný, jak turnajem procházely. Tým plnil perfektně pokyny, holky se obětovaly a zahodily svá ega. Pracovaly poctivě, důsledně a chytrou hrou se dostaly do brankových příležitostí," pochvaloval po závěrečném duelu české lvice.

S bronzovou medailí rychlobruslařky Veroniky Antošové tak český univerzitní výběr nasbíral v Lake Placid 12 cenných kovů. Neboli dvojnásobek toho, co na minulých univerzitních hrách v Rusku. Celkově se od roku 1960 čeští a českoslovenští sportovci na zimních univerziádách zasloužili o 83 zlatých, 77 stříbrných a 74 bronzových umístění.

Medailové úspěchy ČR na univerziádách za posledních 10 let:

Itálie (Trento) 2013 - 4x zlato, 3x stříbro, 6x bronz (13)
Slovensko (Štrbské Pleso/Osrblie)/ Španělsko (Granada) 2015 - 3x zlato, 3x stříbro,  5x bronz (11)
Kazachstán (Almaty) 2017 - 2x zlato, 2x stříbro, 5x bronz (9)
Rusko (Krasnojarsk) 2019 - 1x zlato, 2x stříbro, 3x bronz (6)
Švýcarsko (Lucern) 2021 - zrušeno
USA (Lake Placid) 2023 - 5x zlato, 1x stříbro, 6x bronz (12)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články