Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrcholovou sportovkyní až po třech dětech. Má to pro i proti, říká maratonkyně Pastorová

Petra Pastorová se sobotním výkonem v Pražském maratonu stala mistryní České republiky. Jednačtyřicetiletá závodnice se specializuje i na extrémní maratony, s vrcholovým sportem ale začala až po trojnásobném mateřství. A podle ní má výhody i nevýhody.

Petra Pastorová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Pastorová nemá jasno o tom, jestli by bylo pro ni lepší, kdyby začala s vrcholovým sportem už v útlém věku. "Těžko se přemýšlí, co by kdyby. Určitě to má své pro i proti. Kdybych začala dřív, mohla bych možná dosáhnout lepších časů a osobních rekordů, na které už teď nedosáhnu. Myslím, že bych bývala mohla mít lepší techniku, kterou se pořád doučuji, atletický základ totiž nemám," vypočítává důvody, proč by bylo lepší začít dřív.

"Ale tím, že jsem začala později, na to mám možná jiný pohled. Když trénuju a mám tam starší ženy, nebo minimálně stejně staré jako já, vidím, že už se na ten běh dívají jinak, chtějí si ho užít, více si toho váží," popisuje Pastorová.

Ve svých jednačtyřiceti letech je na vrcholu své výkonnosti. Jestli ještě vystoupá na další úroveň, je pro ni těžké posoudit. "To je pro mě trochu těžká otázka. Domnívám se, že kolem čtyřiceti let už se to láme, pak už se toho moc nepřidá. Alena Peterková dokázala zaběhnout svůj osobní rekord na 10 kilometrů ve čtyřiceti letech. Takže i ve čtyřicítce je možné podat dobré výkony," myslí si Pastorová.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Vytrvalkyně Petra Pastorová
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články