Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrcholí soutěž krasobruslařů, Záhrobská pojede superkombinaci

Vancouver - Volné jízdy, jimiž vyvrcholí soutěž krasobruslařů, budou velkým tahákem čtvrtečního programu olympijských her. Devatenáctiletý talent Michal Březina je po krátkém programu a sporném bodovém hodnocení od rozhodčích devátý, zkušenější Tomáš Verner figuruje po pádu o deset příček níž. Ve hře budou i další čeští sportovci včetně Šárky Pančochové, která může být černým koněm snowboardového závodu na U-rampě. Pokud to počasí dovolí, budou ženy včetně české lyžařky Šárky Záhrobské soutěžit v superkombinaci. Olympijské dění sledujte živě na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

První polovinu krasobruslařské soutěže mužů poznamenala podivná hodnocení ze strany rozhodčích. Březina vystřihl při své olympijské premiéře bezchybnou, skokansky takřka dokonalou jízdu, přesto dostal jen 78,80 bodu, což znamenalo deváté místo. Přes počáteční znechucení se nechce vzdát a pomýšlí na vyšší příčky. "Věřím, že do první šestky se to ještě dá dotáhnout," uvedl po krátkém programu. Na průběžně šestého Johnnyho Weira z USA ztrácí Březina 3,3 bodu. Aby se posunul vpřed, zařadí možná čtverný skok.

Na rozhodčí si nepřímo stěžoval i vedoucí Jevgenij Pljuščenko z Ruska. Rozladilo ho, že nejsou více zvýhodněni ti, kdo předvedou čtverný skok. Krasobruslařský fenomén bude v noci ze čtvrtka na pátek na obhajobu zlaté medaile z Turína útočit jen s nepatrným náskokem před Američanem s českými kořeny Evanem Lysacekem a Japoncem Daisukem Takahašim.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Alešem Krýzlem

Také stíhací závody biatlonistů končily v rozpacích. Pořadatelé se údajně kvůli nezvyklé časomíře potýkali s problémy při odstupech mezi startujícími biatlonisty, někteří dokonce vyrazili na trať dříve nebo později, než měli, což nejspíš ovlivnilo boje o medaile. Čtvrteční pokračování biatlonových soutěží by už mělo být bez komplikací. Na programu je nejprve vytrvalostní závod žen na 15 kilometrů, muže čeká o pět kilometrů víc. Poprvé ve Vancouveru se představí český veterán Roman Dostál, mistr světa na nejdelší trati z roku 2005.

Mladé české naděje budou závodit na sněhu i na ledě

Českým želízkem na U-rampě je devatenáctiletá Pančochová, která v lednu poprvé v kariéře vyhrála podnik Světového poháru. Za základní cíl si vytkla účast ve dvanáctičlenném finále. "To by bylo super a pak se uvidí," řekla snowboardistka, jezdící s ortézou na vykloubeném lokti.

Sedmnáctiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila v závodě na 500 metrů při olympijském debutu 23. příčku a teď se chystá na své silnější disciplíny. Ve čtvrtek vyrazí na kilometr. "Nechci být moc velkým prorokem, ale možná bude útočit na první desítku," uvedl kouč Petr Novák.

Třemi zápasy pokračuje turnaj hokejistů - domácí Kanada vyzve Švýcarsko, Spojené státy se utkají s Norskem a Slováci se pokusí zaskočit favorizované Rusko. Další duely budou k vidění také v curlingu mužů i žen a na led vyjedou rovněž hokejistky. Začnou skeletonové soutěže.

Pro Záhrobskou bude superkombinace hlavně testem pro slalom

Američanka Lindsey Vonnová, přestože je zraněná, je největší favoritkou čtvrteční olympijské superkombinace. Vedoucí žena Světového poháru těží z neustálého odkládání závodů a dopřává odpočinek bolavé holeni. A není vyloučeno, že bude závod opět odložen. Na superkombinaci se chystá i Šárka Záhrobská, pro kterou by to měl být po sjezdu druhý test olympijských tratí a hlavně zkouška před bojem o medaili ve slalomu.

Záhrobská stejně jako ostatní lyžařky trpí nedostatkem kvalitní přípravy. Sjezd netrénovala prakticky vůbec, proplétá se hlavně mezi slalomovými brankami. Proto bude kombinace skvělou možností vyzkoušet si nepříliš kvalitní sníh na tratích. "Bude to hodně o servisu," mínila česká lyžařka. Sjezd do kombinace by měl být odstartován ve čtvrtek v 19:00 českého času, jednokolový slalom pak o tři hodiny později.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články