Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vrba: Evropské poháry bychom chtěli hrát i na jaře

Praha – Deset dní. Přesně za takovou dobu vstoupí fotbalisté Viktorie Plzeň podruhé v historii do základní skupiny Ligy mistrů. Při premiéře v milionářské soutěži v sezoně 2011/12 si vedli na výbornou, když ve skupině s Barcelonou či AC Milán obsadili třetí místo a zajistili si postup do jarní části Evropské ligy. Trenér Plzeňských Pavel Vrba věří, že na tento úspěch mohou jeho svěřenci navázat i nyní. I když to bude o poznání těžší.

Sport
zdroj: ČT4

Soupeři Plzeňských ve skupině jsou totiž obhájce titulu a vítěz Superpoháru Bayern Mnichov, vicemistr Premier League Manchester City a mistr ruské ligy CSKA Moskva. "Manchester City a Bayern patří kvalitou hráčů i rozpočtem k top týmům v Evropě. Podobně je na tom i CSKA Moskva. Tyto celky jsou jinde, mají jiné možnosti a mohou si přivést nejlepší hráče na světě. My jsme však již ukázali, že proti podobným protivníkům dokážeme hrát vyrovnanou partii a budeme chtít postoupit do jarních bojů v evropských pohárech," prohlásil trenér Plzně Pavel Vrba.

Dle devětačtyřicetiletého lodivoda by měl být výhodou Plzeňských fakt, že již třetí rok po sobě hrají v evropských soutěžích a s podobnými zápasy již mají zkušenosti. "Oproti premiérové účasti v Lize mistrů, kdy jsme narazili na Barcelonu nebo AC Milán, jsme mnohem zkušenější a dokážeme se lépe srovnat s tím, že hrajeme s takovými soupeři. Před dvěma lety to byl pro nás přece jenom šok, ale je pravdou, že i tak jsme třeba na Barceloně odehráli solidní utkání a prohráli jsme jenom 0:2. Z tohoto pohledu bych chtěl na naše představení navázat," řekl Vrba.

"Bayern jsem si přál"

Asi nejzvučnějším a nezajímavějším soupeřem Plzně v základní skupině bude německý Bayern. A právě bavorský gigant byl protivníkem, kterého si Vrba při losu přál. "Je pravda, že jsem Bayern chtěl, ale bylo to především z důvodu, že je to blízko Plzně a do Mnichova tak může dorazit 4-5 tisíc fanoušků Viktorky. Z tohoto pohledu je to nejlepší destinace," prozradil s úsměvem Vrba. Plzeň tak i při druhé účasti v milionářské soutěži čeká obhájce titulu. "My v podstatě vždycky narazíme na vítěze. Nejprve Barcelona, potom to bylo Atlético Madrid, které vyhrálo Evropskou ligu a Superpohár a nyní Bayern, jenž ovládl Ligu mistrů a Superpohár. Je to jakýsi náš úděl," řekl trenér, který vede Plzeň od roku 2008.

To Milan Petržela, který proti Bayernu hrál v minulé sezoně ještě v dresu Augsburgu, si splní sen v utkání s anglickým celkem. "Osobně se velmi těším na Manchester City. V kádru mají samá velká jména. Každý rok na přestupech utratí neuvěřitelné peníze a velice se těším na vzájemné srovnání. Anglický fotbal je velice fyzicky náročný, takže to bude pořadná jízda," řekl Petržela na adresu celku, s nímž se Plzeň úvodním utkání skupiny na domácím stadionu.

Bez Daridy, ale s Pospíšelem a Hubníkem

Plzeň se v náročných bojích bude muset již obejít bez největší hvězdy týmu Vladimíra Daridy, který hned po postupu přes slovinský Maribor přestoupil do německého Freiburgu. Vrbu tato ztráta mrzí, ale věří, že nové posily by měly vzniklou díru zacelit. "V první části odchod Vládi může být složitější. Ale v létě přišel Hořava, nyní zase Pospíšil s Hubníkem, což si myslím, že jsou hráči, kteří nám mohou pomoci," prohlásil Vrba.

Pozornost bude zejména upřená na mladého Martina Pospíšila, kterého Viktoria přivedla jako náhradu za Daridu ze Sigmy Olomouc. "Pospíšil je něco jako Hořava. Je velice perspektivním hráčem, který by měl být do budoucna velice zajímavým pro celý český fotbal. Jsme rádi, že hráči jako on do Plzně chtějí a jsem s jeho příchodem velice spokojen," řekl Vrba. Ve spojitosti s Plzní se spekulovalo i o reprezentačním záložníkovi Ondřeji Vaňkovi, ale jabloneckého mladíka odmítl pustit šéf klubu Miroslav Pelta.

Zajímavou novou postavou v dresu Viktorie je i bývalý reprezentační stoper a hráč Herthy Berlín Roman Hubník, jenž na západ Čech zamířil jako náhrada za zraněné obránce Čišovského a Řezníka. "Kdyby se jim nic nestalo, tak bychom do toho pravděpodobně nešli. Na druhou stranu si přiznejme, že Roman patří k hráčům, kteří naši obranou fázi posílí. Roman chtěl do Plzně jít, což je skvělé, a důležitým faktorem bylo i to, že je mu teprve devětadvacet let," prohlásil Vrba, podle něhož by měl Hubník brzy zasáhnout do ostrých zápasů.

Příjemné starosti, koho postavit, má Vrba naopak v útoku, kde má po uzdravení Bakoše tři velice kvalitní střelce. "Je to trochu složitá situace. Wágner nám pomohl, když jsme bojovali o Ligu mistrů. Hrál velice dobře. Ale v těžších utkáních, kdy se již nehrálo tak do plných, to více vyhovovalo rychlému Teclovi. S příchodem Bakoše se to pro hráče ještě komplikuje. Pro mě je to naopak dobrá zpráva, jelikož mám více možností. Samozřejmě se může stát, že můžou nastoupit dva útočnici a jsem rád, že tuto možnost mám. Je důležité, aby ti hráči byli trpěliví," dodal Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra

Hlavní zprávy

Nejčtenější články