Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vrátí se olympijské hry do Itálie, nebo do Švédska? Oba kandidáti jsou velmi dobří, říká Kumpošt

Itálie, nebo Švédsko s Lotyšskem? Výběr pořadatelů zimních olympijských her pro rok 2026 vrcholí. Rozhodne se už v červnu. Složitý proces, který je výrazně ovlivněn tzv. Agendou 2020 Mezinárodního olympijského výboru (MOV), klade důraz především na efektivitu vynaložených prostředků. Ve hře je však víc. Organizátorská připravenost, krása jednotlivých lokalit a koneckonců i mentalita tvůrců obou kandidatur. Šance jsou vyrovnané, obě kandidatury jsou dobré, ujistil místopředseda Českého olympijského výboru a člen hodnotící komise MOV Roman Kumpošt.

zdroj: Reuters

"Nechtěl bych být v roli toho, kdo bude 24. června rozhodovat," podotkl s lehkým úsměvem Kumpošt v narážce na to, že oba projekty jsou na vysoké úrovni.

O pořádání zimních olympijských her v roce 2026 mělo přitom původně zájem sedm uchazečů. Švýcarský Sion, rakouský Graz, japonské Sapporo, turecké Erzurum a kanadské Calgary už ale od tohoto úmyslu z různých důvodů ustoupily. Rozhodovat se tak bude mezi Švédskem, které nabízí města Stockholm, Are a pomoci má také lotyšská Sigulda, a Itálií. Ta plánuje hry uskutečnit v Miláně a Cortině d’Ampezzo.

"Oba kandidáti jsou velmi dobří, splnili úplně vše, co splnit měli," zdůraznil Kumpošt, který měl jakožto dlouholetý funkcionář Mezinárodní lyžařské federace FIS na starosti především správnost rozložení sportů.

Je nám líto, video expirovalo.
Roman Kumpošt o kandidátech na pořadatele OH 2026

"Do závěrečného boje jdou dva naprosto srovnatelní kandidáti, co se týká technické stránky. Ale jejich mentalita je naprosto rozdílná. Skandinávský pořadatel je velmi precizní, počítá každou korunu, na druhé straně máme klasického italského pořadatele, který má nádherné hory a zázemí v Miláně," shrnul Kumpošt.

Někdejší závodník v severské kombinaci v hodnotící komisi zastupuje Asociaci národních olympijských výborů jako odborník na zimní sporty a v uplynulých týdnech oba možné pořadatelské státy navštívil. Ve Stockholmu si pochvaloval především připravené haly, ovšem Milán nikterak výrazně nezaostává, jeho předností jsou zase alpská střediska.

Už žádné zapomenuté sportovní pomníky

Výběr podléhá složitému procesu, který se po korupčních aférách výrazně proměnil. Mezinárodní olympijský výbor se jej nyní snaží maximálně zprůhlednit a zkvalitnit hodnocení kandidátů. A také v rámci takzvané Agendy 2020 zajistit efektivní využití rozpočtu her.

"Už v rámci přípravné fáze se MOV snaží eliminovat kandidáty, kteří ještě nejsou připraveni nebo by pořádání Her bylo pro ně příliš nákladné," upozornil Kumpošt.

"Agenda 2020 dovoluje, aby byla sportoviště vzdálenější nebo aby se na pořádání podílely i dvě země. Klade maximální důraz na efektivnost využití sportovišť do budoucna, aby se nestavěly sportovní pomníky, které pak nebudou využívány," podtrhl Kumpošt.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články