Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vrabcová-Nývltová chce ještě v této sezoně SP závodit

Brno - Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová se po zdravotní pauze chce ještě v této sezoně vrátit do Světového poháru. V pondělí večer byla po dvoutýdenní hospitalizaci propuštěna z brněnské nemocnice do domácího léčení a chystá se postupně začít s lehkým tréninkem. Termín návratu ale neoznámila, a rozhodně nestihne seriál Tour de Ski, který odstartuje na Nový rok.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Běžkyni trápily dlouhodobé problémy s metabolismem, které vyvrcholily koncem listopadu při SP ve finské Ruce. Vrátila se tehdy domů a rovnou zahájila léčbu, oficiálně kvůli poruše příjmu potravy.

"Na Tour de Ski jsem se hodně těšila, ale určitě tento závod nepojedu. Je to hodně brzy," řekla na podvečerní tiskové konferenci v Brně po propuštění z nemocnice Vrabcová-Nývltová, jež v prestižním seriálu měla obhajovat šesté místo. "Stejně tak ještě nechci nyní vyslovit, zda budu startovat koncem ledna ve Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Neříkám žádný termín, ale určitě chci zasáhnout ještě do Světového poháru," prohlásila.
 
Momentálně se cítí po zdravotní stránce dobře a má za sebou komplexní léčbu

"Cítím se podstatně lépe, než když jsme přicházela do nemocnice. Všichni se tu o mě pečlivě starali, ani se mi nechce domů," řekla s úsměvem běžkyně, která po patnácti letech stráví vánoční svátky v rodinném kruhu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vánoce stráví Vrabcová-Nývltová po 15 letech doma

Má za sebou komplexní léčbu. "Zabývali jsme se i vhodnou skladbou jídelníčku. Její výkonnostní parametry jsou nyní velmi dobré," řekl primář Interní gastroenterologické kliniky FN Brno Jiří Dolina, který měl českou reprezentantku v odborné péči.
 
"Evu jsme stáhli ze závodů Světového poháru po zralé úvaze. Nechtěli jsme prohlubovat její ztráty a vyčerpání organismu. Podílela se na tom špatná strava, chlad a problémy podtrhla počínající viróza," poznamenal Dolina.
 
Devětadvacetiletá závodnice v poslední době úspěšně kombinovala lyžování s atletickou kariérou a ani zdravotní komplikace nic nezměnily na jejím cíli kvalifikovat se v maratonu na olympijské hry v Riu de Janeiro. "Chci to vyzkoušet. Na to bude čas na jaře. Na desítku je příliš náročný limit, v maratonu mám možnost se kvalifikovat," uvedla Vrabcová-Nývltová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články