Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vrabcová-Nývltová chce být další olympijskou "obojživelnicí". Limit je ale tvrdý, uznává

Praha – Seznam českých sportovců, kteří okusí jak letní, tak i zimní olympiádu, by se na Hrách v Riu mohl rozrůst na číslo čtyři. Po Martině Sáblíkové, která má nominaci víceméně jistou, bude usilovat o kvalifikaci do Brazílie také Eva Vrabcová-Nývltová, jež se o to pokusí na maratonské trati. Výsledky z poslední doby naznačily, že by nemusela být bez šance.

Sport
zdroj: ČT4

Vrabcová-Nývltová je širší veřejnosti známá především jako úspěšná běžkyně na lyžích. Na zimní olympiádě se představila již třikrát a nejlíp se jí vedlo na té poslední v Soči, kde vybojovala páté místo v závodě na 30 kilometrů volně. Devětadvacetiletá závodnice však již nějakou dobu září i v normálním vytrvalostním běhu.

To potvrdila i během letošního léta. Nejprve se blýskla výborným výkonem při svém prémiovém půlmaratonu v Ústí nad Labem, kde časem 1 hodina 12 minut a 11 sekund zaběhla druhý nejlepší český čas historie, a formu ukázala i podniku BěchovicePraha. Nejstarší nepřerušený závod na deset kilometrů zaběhla v rekordním čase 33:27 a obhájila titul. Na základě těchto výsledků by tak ráda zaútočila na kvalifikační čas v maratonu, který ale doposud v závodě nezkoušela.

"Nominace do Ria by byl velký splněný sen, ale limit bude hodně přísný, takže to bude velice obtížný úkol. Každopádně na jaře na jednom maratonu chci startovat a doufám, že to bude v Praze," prozradila česká závodnice, jež kromě českého mistrovského titulu v silničním běhu získala den předtím i republikový titul v závodě na kolečkových lyžích.

Pokud by Vrabcová-Nývltová na jaře uspěla, zařadila by se do vybrané společnosti, kde jsou prozatím jen tři české závodnice. Kromě již zmíněné Sáblíkové, kterou teprve start na letních Hrách čeká, okusily obě olympiády Kateřiny Nash a Neumannová, jež to dokázaly při kombinaci běh na lyžích a horská kola.

Příliš náročná příprava? Nemyslím si

Právě Neumannová ale svoji bývalou reprezentační kolegyni nepřímo kritizovala za zmíněnou kombinaci, jelikož dle jejího názoru s tak náročnou letní přípravou nemůže v zimní lyžařské sezoně podávat dostatečně dobré výsledky.

S tím ale Vrabcová-Nývltová nesouhlasí a věří, že jí naopak běžecké závody pomohou. "Ona jezdila na kole a já mezi běháním a kolem nevidím žádný rozdíl. V přípravě lyžaře běžce je běh zcela nezastupitelný a určitě se používá víc než kolo. Navíc já žádný speciální atletický trénink nemám, takže si nemyslím, že by mi to mohlo ublížit," zhodnotila.

"Spousta lidí také říká, že jsem měla těch závodů hodně, ale jestli jich bylo deset, jedenáct? Nemyslím si tedy, že by to mohlo můj výkon na lyžích ohrozit. Navíc mě běhání baví a nechci se ho vzdát," dodala k celé kauze.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK/NurPhoto/ autor: Artur Widak

O kladném vztahu k běhu svědčí u Vrabcové-Nývltové fakt, že v budoucnu by se chtěla zaměřit právě pouze na něj. Již nyní je kvůli tomu v kontaktu s legendou české atletiky Jarmilou Kratochvílovou, s níž by chtěla jednou navázat užší spolupráci.

"V současnosti neplánuji s lyžováním končit. Jednou ten moment ale asi přijde, kdy pro mě přestane být top sportem a třeba si dám i mateřskou pauzu. Pak bych se třeba vrátila už jen k běhání a v té chvíli by spolupráce s Jarmilou byla hned větší," řekla.

V nejbližších měsících však česká reprezentantka bude opět bojovat v bílé stopě. Kvůli tomu se chystá za čtrnáct dní vyrazit na soustředění, které by mělo její formu vypilovat. "Pojedeme na Dachstein, kde strávíme čtrnáct dní. Poté budu pět dní doma a pak pojedu na sever, kde se pojedou první závody Světového poháru," prozradila.

Kromě Světového poháru se Vrabcová-Nývltová představí i ve vytrvalostních závodech. Mezi laufaři však její vystoupení budou pouze ojedinělá. "Bude záležet, jak se sezona bude vyvíjet. Pokud něco přichází v úvahu, tak mezi laufaři se objevím na jaře," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články