Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vítková zářila i ve sprintu v Anterselvě a brala bronz, Jislová si zajela osobák

Forma Veroniky Vítkové je před blížící se olympiádou v pořádku. Dokonce více než v pořádku. Česká jednička předvedla další skvělý výkon ve sprintu v italské Anterselvě, kde obsadila třetí pozici a v letošní sezoně Světového poháru už má třetí bornz. Nad její síly byla pouze nečekaná vítězka Tiril Eckhoffová z Norska a druhá Němka Laura Dahlmeierová. Na osobní maximum dosáhla patnáctou pozicí Jesica Jislová.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Anterselva mezi její oblíbené areály na závodění nepatří. Dějiště letošní generálky olympijských her popisovala jako místo, kde není schopná kvůli vysoké nadmořské výšce ze sebe dostat maximum. Po letošním sprintu bude o italském středisku možná však mluvit trochu jinak.

Česká jednička totiž ukázala, že její současná forma je tak skvělá, že dokáže překonávat i kdejaké problémy. Devětadvacetiletá závodnice v krásném slunečném počasí předváděla výborný výkon, jak při běhu, tak i střelbě, a naopak to vypadalo, že Anterselva jí dlouhodobě sedí.

Už po první ležce, kterou bez problémů vyčistila, se držela mezi nejlepšími a ještě lépe si vedla při stojce, na níž sestřelila všech pět terčů ve výborném čase a do závěrečného okruhu dokonce vyrážela jako první.

Na záda jí však v tu dobu dýchala Laura Dahlmeirová, s níž do té doby jely téměř totožně. Němka po druhé střelbě měla na Češku manko necelých 3 vteřin, ale v závěrečných stovkách metrů ukázala, že běžecky je na tom v současnosti o kapku lépe.

Vítková sice do cíle dorazila jako suverénně první, ovšem už za pár okamžiků po ní dojela obhájkyně velkého křišťálového glóbu, která 7,5kilometrovou trať prolétla o 8,6 sekundy rychleji.

"Pocitově to moc dobré nebylo. Závody před tím byly lepší a více jsem se zmáčknout nedokázala. Snažila jsem se vydat, co to šlo," uznal Vítková, která byla i tak spokojená. V Anterselvě si zapsala životní maximum. 

Dlouho to tak vypadalo, že to bude právě ona, kdo se dočká druhého letošního triumfu. I Dahlmeirová se však nakonec před jednou soupeřkou musela sklonit. Před Němku se totiž dostala nečekaně Tiril Eckhoffová. Norka, která vyrazila na trať až v druhé polovině startovního pole a jíž se letos až do Anterselvy vůbec nedařilo, na trati i na střelnici zářila. V posledním kole předvedla vůbec nejrychlejší běh a připsala si pátý triumf ve Světovém poháru v seriálu.

Česká závodnice, která na Norku ztratila 20,6 sekundy, každopádně skvěle navázala na bronz z Ruhpoldingu ze závodu s hromadným startem a připsala si podruhé v řadě třetí místo. V letošním ročníku a v roce 2018 je to její už třetí, když stejnou pozici obsadila i ve sprintu v Oberhofu.

"Věděla jsem, že tady v Anterselvě musím střílet co nejlépe. Každý metr navíc je tady strašně bolavý. Jsem ráda, že se mi to povedlo a na trestné kolo jsem nemusela," těšilo českou biatlonistku při hodnocení.

Vítková nebyla ale jedinou Češkou, které sprint vyšel na jedničku. Bez chyby na střelnici ho absolvovala také Jessica Jislová, jež si zapsala v cíli patnáctý nejlepší čas a výrazně si vylepšila osobní maximum ve Světovém poháru, kterým doposud bylo 24. místo.

"Nebylo to pro mě ale tak skvělé. Jak jsem ve středu říkala, že to tady je těžké zejména na střelnici, tak tentokrát se to obrátilo. V posledním kole jsem tam nechala vše. Nevím, co zítra budu dělat ve stíhačce," řekla unavená a s úsměvem.

Na skvělé umístění měla dlouho políčeno i Eva Puskarčíková, které ovšem nevyšla stojka a po dvou chybách obsadila 23. pozici. Těšit jí alespoň mohly získané body do pořadí.

Stejný počet chyb udělala i Markéta Davidová, jež byla 46. Veronika Zvařičová, která pálila přesně, ale pomalu, skončila 71. místo a Lucie Charvátová po šesti netrefených terčích závod nedokončila.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Eckhoffová (Nor.) 21:05,3 (0 tr. okruhy), 2. Dahlmeierová (Něm.) -12,0 (0), 3. Vítková (ČR) -20,6 (0), 4. Domračevová (Běl.) -23,0 (1), 5. Bescondová (Fr.) -26,6 (0), 6. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -39,4 (0), 7. Wiererová (It.) -40,0 (1), 8. E. Gasparinová (Švýc.) -52,6 (0), 9. Hildebrandová -54,2 (0), 10. Herrmannová (obě Něm.) -56,2 (2), ...15. Jislová -1:07,8 (0), 23. Puskarčíková -1:27,3 (2), 46. Davidová -1:57,6 (2), 71. Zvařičová -2:41,3 (0), Charvátová (všechny ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí SP (po 13 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 504, 2. Kuzminová (SR) 493, 3. Wiererová 435, 4. Braisazová (Fr.) 393, 5. Dahlmeierová 390, 6. Vítková 380, ...25. Puskarčíková 165, 54. Jislová 44, 78. Zvařičová 9, 82. Davidová 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články