Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítková si vylepšila letošní maximum, Šlesingr skončil čtrnáctý

Oslo – Biatlonistka Veronika Vítková si 11. místem ve sprintu na Holmenkollenu vylepšila maximum v sezoně světového poháru. Z jubilejního třicátého vítězství v kariéře se dnes radovala Němka Magdalena Neunerová a udělala další krok k zisku křišťálového glóbu. Navíc se v historickém pořadí podle počtu výher v SP vyrovnala krajance Uschi Dislové, více jich má jen švédská legenda Magdalena Forsbergová (42). Do první dvacítky se v závodu mužů vešli dva čeští biatlonisté: Michal Šlesingr skončil čtrnáctý a Ondřej Moravec osmnáctý. Bodoval i 32. Zdeněk Vítek. Premiérové vítězství ve světovém poháru si připsal Rus Jevgenij Garaničev.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Neunerová oběma čistými střelbami nedala soupeřkám na 7,5 kilometru dlouhé trati šanci a německá reprezentace i její fanoušci mohou o to více litovat, že po sezoně chce ukončit kariéru. Teprve čtyřiadvacetiletá majitelka dvou zlatých olympijských medailí a deseti z mistrovství světa vyhrála s náskokem 38 sekund.

Druhá doběhla Běloruska Darja Domračevová a rovněž si pojistila svou stříbrnou pozici ve světovém poháru, třetí příčkou potěšila domácí norské fanoušky Tora Bergerová. Obě musely jednou na trestný okruh. O 150 metrůsi prodloužila sprint i Vítková a na vítěznou Neunerovou ztratila minutu a půl. Jedenáctou příčku uhájila o desetinu před Slovenkou Janou Gerekovou, navíc si vybudovala solidní výchozí pozici pro sobotní stíhací závod.

"Jsem spokojená, i když mě trochu ta jedna rána vleže mrzí, protože to byla opět moje hrubá chyba na spoušti," posteskla si Vítková na webu biatlonového svazu. "Že jsem dala na druhé položce za nula, bylo celkem štěstí, protože po třetí ráně mi upadla část závěru. Dost mě to rozhodilo, protože jsem si nebyla jistá, jestli vůbec vyjde rána, ale naštěstí vše dobře dopadlo. Po běžecké stránce to taky sedlo, možná jsem sice malinko přepálila začátek a potom mi začalo trochu docházet, ale nakonec z toho je stejně můj letošní nejlepší výsledek," libovala si.

Magdalena Neunerová triumfuje ve sprintu na Holmenkollenu
zdroj: ČTK/AP

Nejlepší z českých biatlonistů byl Michal Šlesingr na 14. místě. Bodovali také Ondřej Moravec na 18. a Zdeněk Vítek na 32. příčce. Pro první vítězství v kariéře si na desetikilometrové trati dojel Rus Jevgenij Garaničev.

Šlesingr musel na jedno trestné kolo a do cíle doběhl se ztrátou jedné minuty a dvou vteřin na vítěze. "Na trati jsem byl celkem o.k. po těch patáliích s nachlazením. Na střelnici to bylo rozvážnější i pomalejší, takže škoda jednoho kola. Pozice do stíhačky je ale dobrá, tak uvidíme," uvedl třináctý muž průběžného pořadí Světového poháru.

Moravcovi s Vítkem k lepšímu umístění nepomohla ani bezchybná střelba. Zbývající čeští reprezentanti nebodovali - Jaroslav Soukup skončil na 50. a Tomáš Holubec na 64. místě. "Dneska to byl hrozný pešek. Vyhodil jsem si náboj na stojce, to mě stálo umístění kolem top ten," litoval Moravec zaseknutého náboje. 

Třiadvacetiletý Garaničev porazil o sedm desetin vteřiny mistra světa ve sprintu Arnda Peiffera z Německa, třetí skončil se ztrátou bezmála 12 vteřin Emil Hegle Svendsen. Norský biatlonista na druhé příčce průběžného pořadí SP snížil náskok Francouze Martina Fourcada, který dnes skončil na desátém místě, na deset bodů. Garaničev triumfem navázal na dva týdny staré vystoupení z italské Anterselvy, kde ve sprintu skončil druhý, což pro něj byl dosavadní nejlepší výsledek v kariéře.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v biatlonu Norsko

Výsledky SP v biatlonu v Oslu

1. Neunerová (Něm.) 20:41,9 (0 tr. okruhů),

2. Domračevová (Běl.) -38,2 (1),

3. Bergerová (Nor.) -48,9 (1),

4. Dorinová-Habertová (Fr.) -55,6 (0),

5. Henkelová (Něm.) -1:05,9 (1),

...11. Vítková -1:31,3 (1),

...72. Landová (obě ČR) -5:20,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů):

1. Neunerová 756 b.,

2. Domračevová 693,

3. Bergerová 608,

4. Mäkäräinenová 607,

5. Zajcevová 595,

6. Ekholmová (Švéd.) 541,

...31. Vítková 139,

...81. Soukalová (obě ČR) 4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články