Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vítková se Soukalovou sahaly v Pokljuce po pódiu

Pokljuka - Těsně pod pódiem skončily ve slovinské Pokljuce české biatlonistky. Veronika Vítková obsadila po bezchybné střelbě ve sprintu čtvrtou příčku, o místo horší byla jednou chybující Gabriela Soukalová. Z vítězství se raduje Francouzka Dorine Habertová, Soukalová ale udržela žlutý dres vedoucí závodnice SP. Vydařený závod českých reprezentantek umocnila životní 12. příčkou Eva Puskarčíková, do bodované třicítky se vešly i sedmnáctá Lucie Charvátová a osmadvacátá Jitka Landová. Češky zůstaly v Poháru národů třetí za Německem a Ukrajinou.

Laura Dahlmeierová skončila druhá o 1,1 sekundy, Franziska Hildebrandová byla o 13 sekund pomalejší než vítězka. Dorinová Habertová má na druhém místě pořadí SP na Soukalovou manko sedmi bodů.

Vítková se poprvé v sezoně dočkala nuly na střelnici a od stupňů vítězů ji dělilo 3,4 vteřiny. Soukalová s jedním trestným okruhem zaostala za Dorinovou Habertovou, jež střílela čistě, o necelou půlminutu. Soukalová zaváhala při příjezdu na první střelbu vleže. Chvíli totiž váhala mezi prvním a druhým stavem a potom minula hned první ránu. Na zbývajících devět terčů už mířila přesně.

"Ležku jsem chtěla střílet na trojce, protože jsme tam nastřelovali. Tak se to dělá. Ale terč nebyl natažený. Toho jsem si všimla, až když jsem klečela na podložce," popsala trable. Zvedla se a chtěla se přemístit ke stavu číslo 2. "No jo, jenže mezi tím trojku zase natáhli. Vykolejilo mě to," řekla.

Za páté místo ale byla šťastná a cení si žlutého trikotu, který je nadále v jejím držení. "To je neuvěřitelné. Tolik závodů ve žlutém. Nevycházím z údivu," dodala biatlonistka, jež vede i hodnocení sprintu. "Holky dnes všechny bodovaly, je co chválit. Máme dvě holky do desítky, další dvě do dvacítky, tomu není co vytknout," řekl v rozhovoru pro ČT kouč Zdeněk Vítek. "Možná trochu chybí pódium, ale to uniklo jen o kousek," dodal.

Vítková se radovala zejména z čisté střelby. "Konečně nula. Na každou ránu jsem se speciálně soustředila, bylo to pomalé, ale účinné," řekla. Při běhu se ale trápila. "Nevím, zdali je to těmi motokrosovými tratěmi, ale prostě mi to nesedlo. O to větší radost mám ze střelby a z výsledku. Věřím, že jsem zpátky," dodala čtvrtá žena minulé sezony SP.

Dvanáctá Puskarčíková se dočkala nejlepšího výsledku v kariéře, ale útočila ještě výše. Po druhé střelbě byla sedmá, v posledním okruhu ale upadla a navíc zlomila pažbu zbraně. "Budeme to muset dát nějak dohromady, je vejpůl," popsal Vítek.

Výsledky SP v biatlonu v Pokljuce:

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Dorinová Habertová (Fr.) 20:17,8 min. (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová -1,1 (0), 3. Hildebrandová (obě Něm.) -13,0 (0), 4. Vítková -16,4 (0), 5. Soukalová -25,2 (1), 6. Dunkleeová (USA) -30,6 (1), 7. Hammerschmidtová (Něm.) -40,5 (1), 8. Guziková (Pol.) -41,2 (1), 9. Preussová (Něm.) -41,9 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -44,3 (2), ...12. Puskarčíková -50,8 (0), 17. Charvátová -1:04,7 (2), 28. Landová -1:18,3 (1).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 26 závodů): 1. Soukalová 262, 2. Dorinová Habertová 255, 3. Hildebrandová 254, 4. Wiererová (It.) 219, 5. Preussová 185, 6. Pidhrušná (Ukr.) 177, ...10. Vítková 160, 26. Charvátová 83, 30. Puskarčíková 66, 61. Landová 22.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články