Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Vítková nadějnou pozici neudržela. Další triumf slaví Kuzminová

Veronika Vítková nenavázala na výtečný sprinterský výkon a po třech minelách na střelnici skončila ve stíhacím závodě čtrnáctá. Nadějně si rozběhla závod Eva Puskarčíková, její šance ale skončily na závěrečné střelbě. Suverénní vítězkou se v Oberhofu stala první žena letošní sezony Anastasia Kuzminová. 

Anastasia Kuzminová
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Meyer

Vítková startovala do závodu jako třetí v pořadí, nadějnou pozici ale nedokázala udržet. Srážely ji chyby na střelnici – tři minely znamenaly konečné čtrnácté místo. Naopak bezchybnou střelbou se v první desítce až do poslední střelby držela Eva Puskarčíková.

Pak však přišly poslední tři rány celého závodu. Harrachovská biatlonistka poslala všechny projektily vedle a svůj doposud skvěle rozjetý závod si celý pokazila. Nakonec doběhla až na třiadvacátém místě. Na osmačtyřicáté příčce se v cíli objevila Jessica Jislová.

"Na střelnici byly ideální podmínky, já jsem se chyb bohužel nevyvarovala. Nepodařilo se to tak, jak jsem si plánovala. Alespoň na poslední položce dala nulu. Čtrnáctá příčka je můj letošní standard, ale jsem zklamaná z toho, že jsem nedokázala střílet čistě," líčila Vítková.

"Veronika se střelbou posouvala dozadu, se třemi chybami se nedalo pomýšlet na desítku. Běh ale nebyl špatný a umístění v první patnáctce je slušné. Eva si pohlídala střelby v leže i první stojku, ale na poslední položce nebyla v rytmu a poslala tři těsné rány vedle. Nevím, co se přesně stalo," hodnotil závod pro ČT trenér Zdeněk Vítek.

Atmosféře a tlaku nepodlehla Kuzminová, která ještě navýšila svůj počáteční náskok. Mohla si přitom dovolit i dvě chyby na střelnici. Slovenská biatlonistka tak dále navýšila své vedení v pořadí SP. Druhá skončila Dorothea Wiererová, na vítězku však ztratila minutu. 

Jak závod probíhal?

Vítková vstoupila do závodu jako třetí v pořadí – její odstup za Kuzminovou činil 40 vteřin, pět sekund před ní vyběhla na trať ještě Mäkäräinenová. Právě s Finkou však v prvním okruhu vytvořila tandem, který pokračoval i po průjezdu střelnicí. Na ní obě biatlonistky jednou chybovaly a jejich odstup za vedoucí Kuzminovou se natáhl na více než minutu.

Na druhé střelbě se situace zhoršila. Česká biatlonistka znovu jednou chybovala – na rozdíl od soupeřek – a po výjezdu z trestného kola byla najednou až dvanáctá. Vítková v "sérii jedniček" pokračoval i na třetí střelbě a dále klesala pořadím. Až na závěrečné střelbě se její přesnost zlepšila, nestačilo to však na lepší než čtrnáctou příčku. 

Puskarčíkovou vypustili startéři na trať jako desátou v pořadí a kolem této pozice se pohybovala až do poslední střelby. Třikrát opustila střelnici bez jediné chybičky, na poslední zastávce však bohužel přišel zkrat. Puskarčíková poslala mimo terč své tři závěrečné rány a odstřelila si tak naděje na umístění na hraně nejlepší pětky. 

Svou současnou sílu více než jednoznačně potvrdila Kuzminová, která si do cíle přivezla minutový náskok před druhou Wiererovou. Slovenská biatlonistka jela celý závod na čele a dovolila si dokonce i dvě trestná kola. Za ní skončila italská biatlonistka, třetí doběhla Ukrajinka Vita Semerenková.

Závody SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Kuzminová (SR) 30:49,5 min. (2 trest. okruhy), 2. Wiererová (It.) -1:04,4 (0), 3. Vita Semerenková (Ukr.) -1:10,2 (0), 4. Nowakowská (Pol.) -1:17,1 (0), 5. Mäkäräinenová (Fin.) -1:23,4 (3), 6. Domračevová (Běl.) -1:28,8 (2), 7. Dahlmeierová (Něm.) -1:29,1 (1), 8. Frolinová (Korea) -1:36,0 (2), 9. Braisazová -1:37,0 (3), 10. Bescondová (obě Fr.) -1:37,1 (1), ...14. Vítková -2:06,5 (3), 23. Puskarčíková -2:50,7 (3), 48. Jislová -5:10,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 22 závodů): 1. Kuzminová 422, 2. Mäkäräinenová 375, 3. Braisazová 368, 4. Wiererová 318, 5. Herrmannová (Něm.) 301, 6. Vita Semerenková 285, ...8. Vítková 255, 28. Puskarčíková 127, 60. Jislová 18, 75. Davidová 6.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články