Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vítězi ve skeletonu jsou Williamsová a Montgomery

Vancouver - Po 30 letech má Velká Británie zlatou medaili ze zimních olympijských her v soutěži jednotlivců díky Amy Williamsové, která triumfovala ve skeletonu. Sedmadvacetiletá vicemistryně světa v průběhu dvoudenního klání dvakrát zlepšila rekord dráhy ve Whistleru a zvítězila před dvojicí německých závodnic. Stříbro vybojovala Kerstin Szymkowiaková, která se v závěrečné čtvrté jízdě posunula ze třetího místa. Na stupních vítězů ji doplnila díky skvělému finiši Anja Huberová, která byla po třech jízdách až pátá. Mužským vítězem v jízdě na skeletonu je podruhé za sebou Kanaďan. Páteční závod ve Whistleru vyhrál Jon Montgomery a získal pro pořádající zemi již čtvrtou zlatou medaili. Předloňský vicemistr světa navázal na čtyři roky starý triumf svého krajana a trenéra Duffa Gibsona. Další zápasy i jiné sportovní přenosy sledujte na programech ČT2 a ČT4 nebo webu ČT24. Podrobný servis z her ve Vancouveru získáte na internetovém speciálu zoh.cz.

Bez medaile skončila domácí naděje Mellisa Hollingsworthová, jíž patřila před poslední jízdou druhá příčka, z které klesla na pátou pozici. "Je to kruté. Mám pocit, že jsem zklamala celou Kanadu. Kdyby se to stalo jinde, třeba na Světovém poháru, ale přišlo to tady na olympiádě," říkala uplakaná vítězka Světového poháru. Zklamáním skončil závod i pro mistryni světa Němku Marion Trottovou, která byla osmá.

Cestu Williamsové za prvenstvím provázely protesty soupeřek. Šest týmů podalo v polovině soutěže stížnost proti údajným aerodynamickým dodělkům na její přilbě, mezinárodní federace FIBT však protest zamítla. Prezident komise rozhodčích Wolfgang Strauss uvedl, že podle výrobce přilby je kontroverzní "spoiler" integrální části helmy a ta tím pádem neporušuje pravidla. "Je to helma jako každá jiná. Jestli to někdo chce zkoušet a hrát hry, klidně může," uvedla Williamsová. Další protest podala po jejím vítězství Kanada.

Třicetiletý Montgomery ztrácel po třech jízdách 18 setin sekundy na vítěze Světového poháru Martinse Dukurse, který útočil na první lotyšské zlato ze zimních olympijských her v historii. V závěrečné jízdě celého závodu však Dukurs v poslední zatáčce chyboval a prohrál souboj o zlato o sedm setin sekundy. Třetí skončil už s více než sekundovým odstupem Rus Alexandr Treťjakov a čtvrtý byl Dukursův starší bratr Tomass.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články