Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vítězem akrobatických skoků je Bělorus Grišin

Vancouver - Bělorus Alexej Grišin vyhrál na olympijských hrách ve Vancouveru soutěž akrobatických skokanů, přestože druhý Američan Jeret Peterson jako jediný předvedl úspěšně trojné salto s pěti vruty. Bronz získal Číňan Liou Čung-čching. Třicetiletý Grišin vybojoval pro svou zemi vůbec první zlato v historii. Dosud ze zimních olympiád měla tako postsovětská země čtyři stříbrné a stejný počet bronzových medailí.

V dramatické soutěži se akrobatickým lyžařům mnohem lépe dařily skoky ve druhém kole, v němž se diváci dočkali i varianty, kterou proslavil olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta. Pět vrutů se nejprve neobešlo bez chyb v podání Švýcara Thomase Lamberta, pátý muž po první části Peterson byl však se svým "Hurikánem" neomylný.

S nejvyšší známkou se vyhoupl do čela, na startu ale čekali ještě další čtyři aspiranti na medaili. Ze zlata se nakonec radoval jeden z nejzkušenějších skokanů Grišin, jenž má doma již bronz z roku 2002. Díky dvěma precizně provedeným trojným saltům se čtyřmi vruty předstihl Petersona v součtu o 1,2 bodu.

Osm let stará historie se tak neopakovala a Peterson musel vzít za vděk stříbrem. Riskantním skokem "Ledový dech" už se prezentoval v Turíně, tehdy mu ale nedostatky na dopadu stačily jen na sedmé místo.

Za loňským mistrem světa Ryanem St. Ongem skončil pátý domácí Kyle Nissen, jenž předvedl nejlepší první skok. Při útoku na zlato mu rozhodčí našli drobné chyby v letové fázi i na dopadu a o svůj náskok i stupně vítězů přišel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články