Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Vítek se stal novým trenérem českých biatlonistek

Praha - Zdeněk Vítek, který po sezoně ukončil kariéru, se stal novým trenérem biatlonistek a nahradil Jindřicha Šikolu. Hlavní kouč reprezentace mužů ještě není znám, ale stále je možnost, že by post převzal Tomáš Kos.

Zdeněk Vítek
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Hlavním trenérem žen je Zdeněk Vítek a asistenty Jiří Holubec a Marián Málek, který přešel od mužů k ženám," řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. Šestatřicetiletý Vítek se letos kvůli vyhřeznuté ploténce nedostal do Soči a po 14 letech ve světovém poháru ukončil kariéru. Čtyřikrát startoval na olympiádě a největším úspěchem pro něj byl bronz na MS ve sprintu v Chanty Mansijsku v roce 2003. "Zdeněk si jako závodník prošel různými systémy, trénoval ve Slovinsku, šel individuální i skupinovou přípravou a na svém těle si zažil, co jsme teď nastolili. Dodělal si nejvyšší trenérské vzdělání a je u něj vidět náboj, který má," řekl Rybář.

"Potřebujeme, aby ženský tým někdo spojil, a doufám, že Zdeněk bude tou osobou. Je rovný a férový. Nebude to mít lehký, ale je to potřeba," řekl Rybář. Velkou změnu znamená příchod Vítka a odchod Šikoly především pro Veroniku Vítkovou, která pod Šikolou trénovala od patnácti let. I proto zvažovala možnost, že by se připravovala se Šikolou individuálně mimo tým. "Jindru jsme brala jako druhého tátu, ale sama jsem jít nechtěla, toho jsem se hodně bála, takže jsem zvolila tuhle variantu. Nebylo to lehký přijmout. Snad to bude fungovat a pomůže to," řekla.

Šéftrenér Rybář má představu, že se do ženského týmu začlení více i Gabriela Soukalová, která od loňska trénovala s muži, a to zvláště v zimním období. "Nikdo jí nebere možnost trénovat s muži, ale propojení v zimě nebude nic, co by jí mělo uškodit," řekl Rybář. "Budu hlavně s klukama a kontrolní tréninky a silové absolvuji s týmem žen. Je dobré čas od času vzduch osvěžit," řekla Soukalová. Dvojnásobná stříbrná medailistka ze Soči Soukalová byla trošku překvapená, že se stal trenérem žen Vítek, kterého si ale jinak váží.

"Zdenda Vítek byla jedna z nejvíc spřízněných duší v týmu. Mockrát jsem se v životě nesetkala s někým takových kvalit, jako je Zdenda," řekla čtvrtá žena konečného pořadí Světového poháru. Biatlonisté zatím znají asistenty, kterými jsou Marek Lejsek a Aleš Ligaun, roli hlavního trenéra zatím supluje Rybář. "Ale já si trvám na tom, že na té pozici končím, a tak to prostě je. Trpělivě hledáme," uvedl Rybář. Do konce června by mělo být jasno. "Jsem zvědavý, jak to bude, ale nějak se tím netrápím," řekl Jaroslav Soukup. Hlavním kandidátem je Kos, který po letech trénování nejspíše končí ve Slovinsku.

"Kdyby se Tomáše povedlo získat, tak by to bylo to, co si přejeme nejvíc, ale je otázkou, jestli se to podaří. Hledá impuls, jak se rozhodnout. Není nic uzavřeného, ale není to tak, že bych si byl jistí, že se vrátí do Čech," řekl Rybář. Český biatlon má za sebou nejlepší sezonu v historii. Na olympiádě v Soči Češi v kombinaci běhu na lyžích a střelby získali pět medailí. Ondřej Moravec přivezl dva individuální cenné kovy a Soukup se Soukalovou přidali po jednom. Všichni tři doplněni o Veronikou Vítkovou byli navíc také členy stříbrné smíšené štafety.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články