Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Virtueová a Moir získali světový titul v tancích

Nice (Francie) - Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir vybojovali světový titul v tancích na ledě. Stříbro na šampionátu v Nice získali obhájci titulu Meryl Davisová a Charlie White z USA. Bronz zůstal k radosti domácích fanoušků ve Francii díky Nathalii Péchalatové a Fabianu Bourzatovi. Ruská krasobruslařka Aljona Leonovová překvapivě vyhrála krátký program na mistrovství světa v Nice. Za ní skončily Japonka Kanako Murakamiová a Italka Carolina Kostnerová. Leonovová ve svém vystoupení za doprovodu hudby z filmu Piráti z Karibiku zvládla čistě všechny plánované prvky včetně kombinace dvou trojitých toeloopů. Díky tomu si o sedm desetin vylepšila osobní maximum a bude útočit na první velkou medaili v kariéře.

Aljona Leonovová
zdroj: AP

Loňští šampioni Davisová s Whitem zahajovali závěrečnou rozjížďku a nadchli publikum skvělým vystoupením v rytmu Straussových valčíků. Jednoznačně se ujali vedení, ale museli čekat na samý závěr programu, co ukážou jejich kolegové ze stáje Igora Shpilbanda a Mariny Zujevové a zároveň největší konkurenti.

Virtueová s Moirem předvedli obdobně suverénní vystoupení za doprovodu melodií George Gershwina, které rozhodčí ocenili ještě vyššími známkami za technickou hodnotu i programové komponenty. Olympijští vítězové z Vancouveru tak potvrdili vedoucí pozici po krátkém tanci a celkově zvítězili rozdílem 4,03 bodu.

Podobně jako bitva o zlato se i souboj o bronzovou medaili odehrával mezi tréninkovými partnery, tentokrát ze stáje Pasquala Camerlenga a Anjeliky Krylovové. Jako první nastoupili Kanaďané Kaitlyn Weaverová s Andrewem Pojem, kteří emotivním tancem na píseň Je suis malade rozplakali Krylovovou a poprvé v kariéře překonali stobodovou hranici v této části soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v krasobruslení 2012 Francie

Péchalatová s Bourzatem se však nenechali rozhodit a bronzovou pozici s přehledem uhájili. Jedinou drobnou chybu udělal partner v posledních vteřinách volného tance, kdy mu nevyšla zvedaná figura. Navzdory tomu si evropští šampioni o 3,04 bodu vylepšili osobní rekord a i se zlomeným nosem Péchalatové získali vysněnou premiérovou medaili na světové scéně.

Do sobotních volných jízd půjde s náskokem necelých dvou bodů před dalším překvapením úvodní části soutěže Murakamiovou. Sedmnáctiletá Japonka, jejímž největším úspěchem je čtvrté místo z letošního mistrovství čtyř kontinentů, zařadila dokonce těžkou kombinaci trojitého lutze s trojitým toeloopem.

Největší favoritky na titul se nevyhnuly chybám. Evropská šampionka Kostnerová místo trojitého rittbergeru skočila jen dvojitý, což je v krátkém programu velká ztráta. Jedním z povinných prvků je totiž zařazení trojitého skoku z kroků. Navzdory nejvyšší známce za programové komponenty tak Kostnerová na vedoucí Leonovovou ztrácí 3,61 bodu.

Sázka na riziko se nevyplatila dvojnásobné mistryni světa Mao Asadaové. Japonská krasobruslařka jako obvykle zařadila do krátkého programu trojitý axel, ale nedotočila ho a upadla. Kvůli tomu je před volnou jízdou až čtvrtá.

Na výkon z vítězného mistrovství čtyř kontinentů nenavázala Američanka Ashley Wagnerová. V krátkém programu chybovala u trojitého flipu a nezařadila kombinaci dvou trojitých skoků, za svým osobním rekordem zaostala o 7,65 bodu a je osmá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články