Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Víkendový sprint v Liberci se pojede i bez Jakše

Liberec - Dušan Kožíšek bude zřejmě největší českou medailovou nadějí při sprintech Světového poháru v běhu na lyžích, které se o víkendu uskuteční v Liberci. V areálu ve Vesci se z hrdinů Tour de Ski neobjeví Lukáš Bauer ani Martin Jakš. Dohromady se v Liberci představí zhruba 130 závodníků ze 17 zemí. Závod by nemělo ohrozit ani nepříznivé počasí, řekli organizátoři.

Třetí muž Tour de Ski Bauer sprinty nejezdí. Jakš sice o své účasti ve Vesci uvažoval, ale nakonec dal přednost odpočinku. Z Čechů se tak v Liberci v mezinárodní skupině předvedou ještě Martin Koukal a Aleš Razým. Do národní skupiny byli nominováni například úspěšní juniorští reprezentanti Daniel Máka nebo Jan Bartoň. Do nedělních závodů dvojic vybere reprezentační trenér Miroslav Petrásek závodníky podle momentální výkonnosti. Mezi ženami nebudou ve startovním poli chybět Eva Nývltová a Karolína Grohová.

Kožíšek se těší na podporu fanoušků. "Určitě pomůže. Letos forma není úplně taková, jaká by měla být, ačkoliv ve sprintech se mi podařilo dvakrát bodovat a zajet osmé místo v kvalifikaci, s čímž jsem byl hodně spokojený. Věřím, že by mi to tady mohlo sednout," svěřil se Kožíšek.

Je nám líto, video expirovalo.
Vesecký areál přivítá nejlepší sprintery

Organizátoři se špatných podmínek neobávají

Podle šéfa organizačního výboru závodu Oty Linharta se sice v nejbližších dnech nedá čekat dobré počasí, závody by to ale neohrozit nemělo. "Je to varianta, se kterou jsme se snažili počítat dřív, než začnou závody, takže celá trať je zasněžena technickým sněhem," uvedl. V případě mimořádně špatného počasí jsou organizátoři připraveni trať zkrátit.

Řada světových týmů, například Norové, Švédové nebo Rusové, bere závod jako svou týmovou kvalifikaci pro mistrovství světa. V Liberci se předvedou například vedoucí muž Světového poháru sprinterů Emil Jönsson, Rusové Nikolaj Morilov a Alexej Petuchov. Mezi ženami patří k favoritkám Norka Marit Björgenová, Italka Arianna Follisová a slovinská běžkyně Petra Majdičová. "Individuální sprint se jede volně a týmový sprint klasicky, takže o to větší generálka to bude moci být," poznamenal ředitel běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace FIS Jürg Capol.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články